Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli

DSC_0318Kuchnia Lidla z okazji zbliżającego się sezonu grillowego proponuje dania z grilla. Pierwsza propozycja to Szaszłyki z karkówki, którą wcześniej się marynuje w fantastycznej marynacie z orzechów. Przepis musiałam wypróbować!

Sezon grillowy już prawie rozpoczęty. Nie wiem jak Ty ale ja razem z rodziną wybieram się na majówkę na działkę pod Warszawą. Tam to tylko grillowanie przystoi. Cały dzień tylko dania z grilla, nawet pieczywo przed spożyciem jest przez nas na grillu podgrzewane. Szaleństwo! Uwielbiamy to a raz rozpalony grill właściwie przez cały pobyt nie ma czasu się schłodzić. Oby tylko pogoda dopisała.

DSC_0339Ponieważ majówka zawsze jest zbyt krótka i nie ma sensu tracić ani chwili na stanie w kuchni dania w postaci półproduktów przygotowuję dzień przed wyjazdem. Mięso marynuję od razu w większych ilościach. Przygotowuję również warzywa. Na bieżąco przygotowywane są tylko sosy i sałatki.

W tym roku do menu dołączę proponowane przez Okrasę szaszłyki z karkówki. Nawet nie wiedziałam, że marynata z orzeszkami ziemnymi może dać tak wiele i, że dzięki niej karkówka jest zupełnie inna niż zwykle.

DSC_0329Składniki:

  • 1 kg karkówki w plastrach
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 g świeżej kolendry
  • 1 mała papryczka chilli, pokrojona w plasterki razem z gniazdami nasiennymi
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 6 miękkich gruszek
  • 30 g miodu naturalnego
  • 4 suszone goździki
  • 1½-2 limonki
  • 200 g rukoli
  • 100 g sera koziego
  • 200 g pomidorów suszonych (po odcieku)
  • 200 g pomidorków koktajlowych

Plastry karkówki zawijamy w folię plastikową, rozbijamy za pomocą tłuczka na grubość około 1 cm.

MARYNATA:
Orzeszki ziemne, 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, część pokrojonej ostrej papryczki i odrobinę soku z limonki przekładamy do moździerza. Dodajemy część przygotowanego miodu i oleju rzepakowego, wszystko dokładnie rozcieramy w moździerzu. Dodajemy liście świeżej kolendry. Ucieramy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
GRUSZKI:
Gruszki kroimy na pół, przekładamy do miski, dodajemy skórkę i sok z 1 limonki (do smaku), pozostałą ilość miodu oraz ostrej papryczki i goździki roztarte na pył w moździerzu. Dodajemy oleju rzepakowego. Mieszamy. Gruszki kładziemy na grillu (nad samym żarem), dobrze przypieczone gruszki przewracamy na drugą stronę, następnie przekładamy je na ruszcie w miejsce, gdzie temperatura jest niższa, grillujemy mniej więcej 15-20 minut (gruszki muszą być miękkie).
SZASZŁYKI:
Plastry karkówki smarujemy marynatą, następnie wszystkie plastry kładziemy jeden na drugim, odstawiamy na 10 minut. Patyczki do szaszłyków wbijamy jeden obok drugiego (po 4 patyczki na krótszy bok bloku z plastrów karkówki), następnie odkrawamy od reszty bloku i dzielimy na pół. Szaszłyki grillujemy około 10 minut.
Na talerz wykładamy gorące gruszki, na gruszki wykładamy rukolę, pomidorki koktajlowe i pokrojone w paski suszone pomidory. Rwiemy kawałki koziego sera. Na drugi talerz wykładamy szaszłyki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i pozostałą marynatą orzechową.
przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

5 Comments

  1. Tak przeglądam Twojego bloga i powiem jedno – miałam sie odchudzać. Kupiłam nawet multocookera z panasonica ale jak patrze na te potrawy to chyba nici z odchudzania ;/

  2. Pingback: Szaszłyki z kurczaka

Dodaj komentarz