Pieczony schab na kanapki

Domowe wędliny to wciąż moja pięta Achillesa. Wiele osób (w tym moja mama) przekonuje mnie, że to jedna z prostszych spraw do przygotowania a korzyści z takich domowych wyrobów nieporównywalne. Nie mówiąc już o smaku i ekonomii. Pieczony schab to jeden z tych przepisów, które nie wymagają wielkiego wysiłku a efekt jest wręcz powalający.

pieczony-schab-8645

Często piekąc mięso czy to na kanapki, czy na obiad używam specjalnych rękawów do pieczenia. Zdecydowaną ich zaletą jest to, że przygotowywane przez nas mięso jest soczyste pomimo niewielkiej ilości dodanego tłuszczu (lub w ogóle możemy w przepisach ten tłuszcz pomijać). Czas pieczenia jest odpowiednio krótszy a mięso spokojnie „dojdzie” przy wyłączonym piekarniku. Zapachy podczas pieczenia pozostają w folii a nie wydostają się na zewnątrz. Zapachy oraz odpryski tłuszczu nie pozostają na ściankach piekarnika i bez problemu zaraz po upieczeniu schabu można piec szarlotkę. Marka Gosia podesłała mi do przetestowania torebki do pieczenia. Na rynku już od dawna można kupić takie torebki w różnych wariantach (do ryb, do mięsa, do warzyw). Są wygodniejsze niż rękaw bo nie trzeba ich przycinać. Ich wielkość jest według mnie idealnie dopasowana do moich upodobań. Swobodnie do środka wejdzie średniej wielkości kurczak oraz warzywa (pokrojona cebula, ziemniaczki i papryka). W opakowaniu znajduje się aż 6 sztuk takich torebek oraz wygodne zapięcie.

pieczony-schab-8649

Składniki:

  • oczywiście schab (najlepiej taki większy bo po upieczeniu można zawsze połowę zamrozić i w każdej chwili potem wyjąć i jest świeży) – ja kupiłam 1,5 kg kawałek
  • 2-3 łyżki majeranku suszonego
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól

Schab płuczemy pod wodą, osuszamy i jeżeli to konieczne okrawamy z tłustych kawałków.  Majeranek i sól mieszamy dokładnie z olejem i nacieramy nim mięso. Wkładamy do rękawa lub torebki do pieczenia. Dokładamy pokrojony ząbek czosnku. Odstawiamy na godzinę-dwie w chłodne miejsce (ale nie do lodówki) aby smaki się połączyły. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia w zależności od wielkości. Ja 1,5 kg schabu piekłam ok 1 godziny. W połowie pieczenia folię nalezy nakłuć aby pozbyć się pary z wewnątrz.

pieczony-schab-8713

One Comment

  1. witam !nigdy , przenigdy nie upiecze się żadnego mięsa „na soczyście i krucho” bez grama bulionu, wody czy innego zraszacza! A tym bardziej schabu. Ani marynowanie, ani obsmazanie czy nadziewanie nie wpływa na kruchośc miesa. Worka nie trzeba nakłuwać, a producenci z uporem maniaka wypisują te swe bezcenne rady. Schab pieczony w mleku- proszę spróbować- to jest dopiero kruchośc o jakiej marzy każda pani domu:)a sos powstaly po zblendowaniu ….wielka zagadka dla gości i niebo w ustach! pozdrawiam cieplo!

Dodaj komentarz