
Na blogu znajdziecie u mnie ostatnio bardzo dużo przepisów na makarony. Uwielbiam tego typu dania bo przygotowanie sosu nie zajmuje zwykle więcej czasu niż ugotowanie makaronu. Penne z bobem i szpinakiem to propozycja na czasie bo akurat mamy sezon na bób. Polecam jeżeli tak jak ja jesteście jego fanami.
Jeżeli wolicie inne smaki to polecam spaghetti z boczkiem, śmietaną i cukinią lub makaron z łososiem wędzonym. Szukasz przepisu na sałatkę idealną do lunchboxa do pracy to sałatka z jajkiem i makaronem jest przepisem dla Ciebie.
Składniki na 2 porcje:
- około 150g makaronu typu penne
- około 250g bobu
- 3 garście świeżego szpinaku
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- 50ml śmietany 30%
- tarty parmezan
- sól i czarny pieprz do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Bób gotujemy do miękkości (około 10 minut) i obieramy ze skórek.
Na patelni roztapiamy masło klarowane, dodajemy posiekany czosnek oraz szalotkę. Solimy i podsmażamy mieszając aby się nie przypaliło. Dodajemy opłukany szpinak (pozbawiony łodyżek) i podsmażamy aż liście zmiękną. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy ugotowany i wyłuskany bób oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i dodajemy makaron. Gotujemy około 2 minut aż śmietana lekko zgęstnieje.
Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.