Penne z bobem, szpinakiem i śmietaną

Na blogu znajdziecie u mnie ostatnio bardzo dużo przepisów na makarony. Uwielbiam tego typu dania bo przygotowanie sosu nie zajmuje zwykle więcej czasu niż ugotowanie makaronu. Penne z bobem i szpinakiem to propozycja na czasie bo akurat mamy sezon na bób. Polecam jeżeli tak jak ja jesteście jego fanami.

Jeżeli wolicie inne smaki to polecam spaghetti z boczkiem, śmietaną i cukinią lub makaron z łososiem wędzonym. Szukasz przepisu na sałatkę idealną do lunchboxa do pracy to sałatka z jajkiem i makaronem jest przepisem dla Ciebie.

penne-bob-szpinak-8539

Składniki na 2 porcje:

  • około 150g makaronu typu penne
  • około 250g bobu
  • 3 garście świeżego szpinaku
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 50ml śmietany 30%
  • tarty parmezan
  • sól i czarny pieprz do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy. Bób gotujemy do miękkości (około 10 minut) i obieramy ze skórek.

Na patelni roztapiamy masło klarowane, dodajemy posiekany czosnek oraz szalotkę. Solimy i podsmażamy mieszając aby się nie przypaliło. Dodajemy opłukany szpinak (pozbawiony łodyżek) i podsmażamy aż liście zmiękną. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy ugotowany i wyłuskany bób oraz śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i dodajemy makaron. Gotujemy około 2 minut aż śmietana lekko zgęstnieje.

Przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

penne-bob-szpinak-8531

Dodaj komentarz