Pavlova z malinami – przepis na idealną bezę

Wiele przepisów na ciasta kruche posiada ten mankament, że zostają nam białka. Jeżeli skorzystacie np z przepisu na jagodzianki, który zamieściłam niedawno na blogu tych białek będzie aż 5. Ja zwykle przekładam je do plastikowego pojemnika z Ikea i mrożę. Gdy najdzie nas ochota na pavlova po prostu wyjmuję je dzień wcześniej i rozmrażam w lodówce (to ważne aby proces ten trwał powoli). Nie licząc samego pieczenia (a właściwie suszenia) jest to jeden z najszybszych i najprostszych deserów na świecie. Lista składników również jest krótka i zazwyczaj wszystko mamy w naszej kuchni. Zatem więc do dzieła – przygotujmy idealną bezę.

pavlova-maliny-8793

Moja propozycja na dzisiaj to wersja z najprostszą na świecie bitą śmietaną oraz świeżymi malinami. Zawsze możecie użyć kremu budyniowego (ugotowany budyń zmiksowany z masłem i cukrem) lub innego kremu według waszego przepisu. Dla mnie idealnym dodatkiem do bezy są zawsze świeże owoce bo ich kwaskowaty posmak idealnie niweluje słodycz samego ciasta. Dzisiaj postawiłam na maliny ale można również wykorzystać np figi i oczarować gości dodatkiem kremu limonkowego bądź cytrynowego.

pavlova-maliny-8787

Składniki na bezę:

  • 5 białek z jaj rozmiaru M
  • 250g drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli

Dodatkowo: duży kubek śmietany 36% oraz około 200g świeżych malin

Białka wlewamy do misy miksera (ważne aby była dokładnie umyta oraz osuszona). Dodajemy sól i na średnich obrotach zaczynami je ubijać. Gdy zaczną się pienić powoli łyżka po łyżce dodajemy cukier. Zwiększamy obroty do maksymalnych i ubijamy aż piana będzie sztywna i zacznie połyskiwać. Dodajemy ocet oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Ubijamy dokładnie (około 3 minut) aby po roztarciu w palcach nie można było wyczuć grudek cukru.

Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rysujemy okrąg (odrysowujemy ołówkiem talerzyk śniadaniowy po drugiej stronie niż zamierzamy piec). Przy pomocy szpatułki przekładamy ubite białka i staramy się uformować okrąg. Boki podnosimy lekko do góry. Całość wkładamy do piekarnika najpierw na 40 minut do 120 stopni a następnie na 3 godziny na 100 stopni (temperaturę zmniejszamy po upływie 40 minut nie otwierając piekarnika). Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

Dodatki:

Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach na sztywno (uwaga żeby śmietany nie przebić i aby nie powstało masło). Można dodać ziarenka wanilii lub niewielką ilość cukru pudru. Ja nie dodaję nic bo preferujemy śmietanę saute. Bitą śmietanę nakładamy na wystudzoną bezę i dekorujemy malinami (lub innymi ulubionymi owocami).

pavlova-maliny-8753

2 Comments

  1. Zawsze pragnę zrobić ten torcik, ale za każdym razem wydaje mi się, że nie podołam zadaniu. Jednakże czytając Twój przepis i skrupulatną instrukcję krok po kroku to nie może mi się nie udać. Dlatego odważę się zrobić Twoją Pavlovą bowiem akurat zalegają mi białka 🙂

  2. Wygląda niesamowicie. Nie jestem fanką bezy, ale ta opcja z kremem budyniowym (który uwielbiam) mnie przekonała. W domu zostaje mi zawsze dużo białek i nigdy nie wiedziałam, co z nimi robić, teraz już wiem! 🙂

Dodaj komentarz