Panierowane skrzydełka

hot-wings-0782hot-wings-0783

W wielu domach trwają eksperymenty mające na celu odtworzenie panierki, która w pewnej słynnej restauracji zawojowała wiele podniebień. Jedni stawiają na ciasto, jedni na panierkę z płatków kukurydzianych. Jedno jest pewne, nie uda się osiągnąć idealnie takiego samego efektu. Ja użyłam mieszanki mąki kukurydzianej i mąki pszennej. Efekt wydaje się być podobny.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • szczypta imbiru sproszkowanego
  • opcjonalnie można dodać pół łyżeczki czosnku granulowanego

Mięso myjemy. Odcinamy lotki (najcieńsza część skrzydła). Pozostałą część dzielimy na pół (tniemy w stawie). Przyprawy łączymy ze sobą i zasypujemy mięso. Dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej na całą noc.

  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 jajka
  • olej do głębokiego smażenia

Mięso panierujemy najpierw w jajku następnie w dobrze wymieszanych mąkach. Odkładamy na bok, najlepiej na papier do pieczenia. Dajemy im chwilę aby mąka trochę „nasiąkła” i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

6 Comments

  1. Co to znaczy tniemy w stawie. Staw to ruchoma część skrzydła jak można przeciąć wzdłuż. Cz przypadkiem chodzi o przecięcie wzdłuż kości?

  2. zrobiłam, wprawdzie przyprawy sypałam jak zwykle z torebki na oko i nie wyszły aż tak pikantne jak w „tej znanej” restauracji, ale sa pycha, smak poza tym ,że łagodniejszy to wyszedł jak tam. Polecam jako alternatywe pieczonego tradycyjnego kuraka 🙂

Dodaj komentarz