Makaron soba z łososiem i szparagami

Makaron z łososiem i szparagami to klasyka. Wpadłam więc na pomysł połączenia tej klasyki z mniej klasycznym aczkolwiek powracającym do łask makaronem gryczanym – soba. Jest to jeden z moich ulubionych rodzajów makaronu, którego nie robię sama w domu. Do tej pory na blogu mogliście zobaczyć przepis na makaron soba z krewetkami. Również bardzo prosty więc zachęcam do wypróbowania również jego.

soba-losos-szparagi-7772

Składniki (dla dwóch osób):

  • dwa pęczki makaronu soba (około 150g)
  • 3 cebulki dymki (tylko białe części)
  • 200-250g filet z łososia
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • 2 łyżki gotowego sosu teriyaki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałek świeżego imbiru
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • czarny pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty (chyba, że producent zaleca inny czas gotowania). Po tym czasie makaron odcedzamy i pozostawiamy w garnku.

Podczas gotowania makaronu na patelni grillowej (dobrze rozgrzanej) smażymy łososia zamarynowanego w sosie teriyaki. Dymki kroimy w plasterki. Szparagi (po oderwaniu zdrewniałych części i umyciu) kroimy na mniejsze części. Razem z dymką przekładamy obok łososia aby lekko się zgrillowały. Często mieszamy aby się nie przypaliły.

Sos sojowy, oliwę z oliwek, tarty imbir, sok z cytryny, miód i odrobinę czarnego pieprzu mieszamy w małej miseczce. Po odcedzeniu makaronu dodajemy do niego sos i mieszamy. Następnie dodajemy zgrillowane warzywa. Łososia kroimy na mniejsze części i dodajemy do makaronu. Dokładnie mieszamy.

Dodaj komentarz