Chinkali – gruzińskie pierożki

DSC_0130

Pisałam ostatnio relację z degustacji dań gruzińskich restauracji Gaumarjos. W komentarzach na fb pojawiła się prośba o przygotowanie gruzińskich pierożków – chinkali. Oto więc i one.

Mój mąż jak zobaczy zdjęcia z warsztatów stwierdził, że bardzo chętnie zjadłby właśnie takie pierożki. Jest to danie mięsne a farsz, oryginalnie, przygotowywany jest z wieprzowiny i jagnięciny. Jestem realistką i wiem, że w polskim domu rzadko używamy jagnięciny (ze względu na cenę pewnie). Nie znamy tego mięsa i nie jadamy go na co dzień. Moje chinkali przygotowałam więc tylko z mięsa wieprzowego.

Jak w każdych pierogach, najważniejszy jest przede wszystkim farsz. To on jest sercem dania. Ważne jest aby przede wszystkim użyć dobrej jakości mięsa i świeżych ziół.

Obowiązkowo chinkali podałam z gruzińskim winem. Chociaż na winach się nie znam kompletnie to dzięki butelce, którą dostałam na warsztatach wiem, że wina gruzińskie są dobre. Polecam!

DSC_0112

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej – ja użyłam tortowej
  • 1 jajko M
  • łyżeczka soli
  • około 2 szklanek zimnej wody

Mąkę, jajko i sól włożyłam do maszyny do pieczenia chleba. Dodałam połowę wody i włączyłam maszynę na zagniatanie ciasta (makaron). Stopniowo dodawałam resztę wody do momentu aż ciasto utworzy zwartą i twardą masę.

Składniki na farsz:

  • 1 kg mięsa wieprzowego – mielonego np z karkówki – ważne aby mięso było tłuste i świeże 
  • pęczek świeżej kolendry
  • 3 cebule
  • około szklanki rosołu świeżo ugotowanego – ja dodałam bulionu drobiowego, który zawsze gotuję jako bazę do zupy (korpus z kurczaka, 2 skrzydełka, marchewka, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, ziele angielskie i liść laurowy)
  • sól i pieprz czarny świeżo mielony

Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą (lub zmieloną razem z mięsem) oraz z posiekaną kolendrą. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy rosół i dokładnie mieszamy. Płynu dodajemy tyle aby mięso ładnie go wchłonęło ale nie pływało.

Od ciasta odrywamy po kawałku ciasta. Formujemy z niego kulki i wałkujemy na cienkie placki wielkości dłoni. Nakładamy po łyżce farszu. Zawijamy (tak jak na zdjęciach) i mocno zaciskamy.

Gotujemy we wrzącej wodzie około 15 minut (mieszając delikatnie co jakiś czas aby nie przywarły do dna). Przekładamy ostrożnie na talerz aby nie pękły i posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem.

chinkali kroki

12 Comments

  1. jej czekałam na ten przepis z niecierpliwością 😀 dziś jedziemy na zakupy a jutro czuję że będę jeść pierożki 😀 dziękuję – jak zrobię sama swoje to się pochwalę czy coś mam z talentu kulinarnego

Dodaj komentarz