Jagodzianki

Jagodzianki to moje ulubione bułeczki ze słodkim nadzieniem. Możecie je przygotować w jedno  leniwe popołudnie. Gotowe jagodzianki można zamrozić i wyciągać po jednej aby zawsze cieszyć się świeżą bułeczką do kawy. Są dobrym pomysłem na drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

Cieszcie się pysznym domowym wypiekiem!

jagodzianki-8664

Składniki:

  • szklanka ciepłego (ale nie gorącego) mleka
  • 500g mąki pszennej tortowej
  • 5 zółtek
  • 1 jajko
  • 100g cukru pudru
  • 50g świeżych drożdży
  • 100g masła 82% tłuszczu mlecznego
  • białko jaja oraz łyżka mleka
  • około 250g jagód (mogą być mrożone)
  • łyżka bułki tartej do jagód

Do połowy ciepłego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz mąki. Dobrze mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinny podwoić swoją objętość.

Jajka ucieramy z cukrem pudrem. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do jajek. Do masy dodajemy również rozczyn. Dokładnie przy użyciu miksera z hakiem lub ręcznie wyrabiamy gładkie ciasto. Rozpuszczamy masło i powoli, delikatnie dodajemy je do ciasta. Nadal je wyrabiamy aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto nie powinno się kleić do rąk ani do miski. Powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy niewielką ilością mąki. Misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę ręcznie aby pozbyć się powietrza z wewnątrz. Dzielimy je na 15-16 części. Każdą z nich rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy po 2 łyżeczki jagód (wymieszanych w misce z bułką tartą). Zaklejamy dokładnie i formujemy na bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach (bułeczki urosną). Tak postępujemy z resztą ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Powinny lekko urosnąć.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Białko jaja oraz łyżkę mleka mieszamy w miseczce i przy pomocy pędzelka smarujemy wierzch każdej bułki przed pieczeniem. Jagodzianki pieczemy na złoty kolor przez 18-20 minut.  Studzimy na kratce. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

jagodzianki-8696

Dodaj komentarz