Ciasto na pizzę – najprostsze

Pizza to jedna z tych potraw, którą uwielbiam przygotowywać w domu. Długo testowałam idealny przepis na ciasto na pizzę i w końcu udało mi się dobrać proporcje tak aby ciasto po upieczeniu nie opadało a samo jego przygotowanie było proste. Wystarczy więc zagnieść kilka składników, ostawić do wyrośnięcia a następnie upiec z ulubionymi dodatkami.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typu ’00’ – włoskiej
  • 300ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 8g drożdży suchych
  • łyżka białego cukru
  • łyżeczka soli morskiej

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy drożdże, cukier oraz sól. Mieszamy. Stopniowo dodajemy wodę oraz oliwę. Zagniatamy ciasto ręcznie lub przy użyciu robota z końcówką hak na wolnych obrotach. Ciasto zagniatamy około 5 minut. Powinno przestać kleić się do rąk i odchodzić ładnie od miski.

Dzielimy na 2 części i wkładamy do szczelnie zamykanych pojemników (można je wcześniej posmarować oliwą od wewnątrz aby ciasto ładniej się odkleiło). Ciasto powinno wyrastać około 3-4 godzin poza lodówką (co jakiś czas uchylamy wieczko aby wypuścić gazy) lub około 24 godzin w lodówce (max 72 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką i rozciągamy aby uzyskać pożądany kształt. Wierzch smarujemy sosem pomidorowym i układamy wybrane składniki. Pieczemy przez 12-15 minut na samym dole piekarnika nagrzanego do 250 stopni.

ciasto-pizza-8559

2 Comments

  1. Pingback: Pizza z grillowanymi warzywami i mozzarellą

Dodaj komentarz