Sałatka à la Cezar z soczystym kurczakiem

DSC_0122Kolejna fajna sałatka, którą również przygotowałam na życzenie mojego męża. Przyznam, że nawet ja jej spróbowałam i była świetna. Najważniejsze jest jednak to, że pozwoliła mi się ona wyszaleć fotograficznie. Podobnie jak wczorajsza sałatka z krewetkami pozwoliła mi na udoskonalenie swoich umiejętności fotograficznych.

Chociaż do zdjęć z kwestii smaku brakuje mi jeszcze bardzo dużo to jednak ja jestem usatysfakcjonowana swoim obecnym poziomem. Cały czas się rozwijam i co „sesję” podnoszę swoje umiejętności o ułamek procenta. Odkryłam, że sprawia mi to ogromną radość.

Przy okazji odwiedziłam kilka sklepów z talerzami w pobliskim centrum handlowym i na resztach z wyprzedaży wygrzebałam kilka fantastycznych talerzy w cenie 2-5zł. Będę szaleć dalej!

DSC_0118

Składniki:

  • 800 g piersi kurczaka, umytych, osuszonych i pozbawionych tłuszczu
  • 5 g świeżego tymianku
  • 2 g kurkumy
  • 2 g curry
  • 250 ml jogurtu naturalnego z wapniem
  • 3 jaja, umyte w ciepłej wodzie lub sparzone we wrzątku
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 80 ml białego, wytrawnego wina
  • 20 g filetów anchovies, drobno posiekanych
  • 20 g natki pietruszki
  • 80 g sera Grana Padano
  • 2 sałaty lodowe
  • 250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
  • sól
  • biały pieprz
  • ½ cytryny
  • mała łyżeczka musztardy Dijon

MARYNATA:

Do miski wlewamy 250 ml jogurtu naturalnego, wsypujemy 2 g kurkumy i 2 g curry. Ząbek czosnku drobno siekamy, posypujemy niewielką ilością soli i rozcieramy za pomocą noża, dodajemy do jogurtu z przyprawami. Dodajemy niewielką ilość soli i mielonego białego pieprzu, podlewamy niewielką ilością oleju rzepakowego. Dodajemy niewielką ilość posiekanego tymianku i mieszamy.

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy tłuste części, następnie  obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, wykładamy piersi kurczaka, na wierzch kurczaka wykładamy pozostałą marynatę. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 25 minut.

Sos à la Cesar:

2 ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy z posiekanymi filetami anchovies, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy małą łyżeczkę musztardy i sok z ½ cytryny. Jaja myjemy w ciepłej wodzie, wbijamy żółtka i dodajemy je do całości. Mieszamy wszystkie składniki, dolewając olej słonecznikowy. Następnie dodajemy część przygotowanej porcji wina, mieszamy i ponownie dolewamy olej słonecznikowy. Mieszamy. Sos odstawiamy do lodówki.

Niewielką ilość sera grana padano ścieramy na tarce. Sos doprawiamy do smaku pieprzem. Starty ser dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wina i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pietruszki w całości pozostawiamy do dekoracji).

Kurczaka wyciągamy z piekarnika. Umytą sałatę lodową rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.

Sałatę wraz z sosem przekładamy na talerze. Ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw kilka płatów sera Grana Padano i dekorujemy nimi sałatę. Pokrojone pomidorki koktajlowe układamy na sałacie, dekorujemy listkami natki pietruszki. Kurczaka kroimy na mniejsze części i układamy na sałacie.

Można podawać z grzankami.

Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

11 Comments

  1. Pingback: Najlepsze sałatki na blogukulinarna piniata – fotografia jedzenia, fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami,

  2. Wszystko ok i zapewne pyszna sałatka wyjdzie z tch skladnikow, jednak nie o nazwie Cezar. Przede wszystkim uzyta sałata powinna byc rzymska i w zadnym wypadku nie powinno sie dodawac pomidorka.

  3. Wygląda świetnie, Ja polecam podać z grzankami czosnkowymi zrobionymi z bagietki lub bułki kanapkowej z masłem czosnkowym niego w gębie

Dodaj komentarz