Przepis na kurczaka z piekarnika z ziemniakami

Nie ma nic lepszego niż aromatyczny kurczak pieczony w piekarniku, który rozpływa się w ustach, podczas gdy ziemniaki chrupią w każdym kawałku. W tym przepisie pokażemy Ci, jak przygotować pysznego kurczaka z piekarnika z dodatkiem aromatycznych ziemniaków.

Składniki:

  • 1 cały kurczak (około 1,5-2 kg)
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

Zacznijmy od przygotowania kurczaka. Dokładnie opłucz kurczaka pod bieżącą wodą i osusz go papierowym ręcznikiem. Następnie należy naciąć skórę kurczaka na kilku miejscach, aby przyprawa mogła wniknąć do mięsa.

W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, tymianek, oregano, sól i pieprz. Dokładnie natrzyj tę mieszanką kurczaka, starając się równomiernie pokryć go przyprawą. Pozostaw kurczaka do marynowania przez co najmniej 30 minut w lodówce.

W międzyczasie możemy przygotować ziemniaki. Ziemniaki należy obrać i pokroić na kawałki o zbliżonej wielkości. Następnie umieścić je w dużej misce i skropić oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać, aby ziemniaki były równomiernie pokryte przyprawami.

Przygotuj dużą brytfankę. Na dnie brytfanki ułóż pokrojone ziemniaki, a na nich umieść marynowanego kurczaka. Możesz również dodać do brytfanki kilka plasterków cytryny dla dodatkowego smaku.

Włóż brytfankę do nagrzanego piekarnika i piecz kurczaka w temperaturze 200°C przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy kurczak będzie złocisty, a ziemniaki będą miękkie i chrupiące.

Podaj kurczaka z piekarnika z ziemniakami na gorąco, udekorowany świeżymi ziołami, np. natką pietruszki. Smacznego!

Najczęściej zadawane pytania:

1. Czy mogę użyć innego mięsa zamiast kurczaka?

2. Jak mogę urozmaicić ten przepis dodając więcej warzyw?

3. Czy można użyć świeżych ziół zamiast suszonych?

SkładnikiIlość
Kurczak1 cały (około 1,5-2 kg)
Ziemniaki4 duże
Czosnek4 ząbki, posiekane
Oliwa z oliwek2 łyżki
Tymianek2 łyżeczki, suszony
Oregano2 łyżeczki, suszone
SólDo smaku
PieprzDo smaku

Dla osób poszukujących alternatywy dla kurczaka, można spróbować zastąpić go indykiem lub kaczką, które również będą świetnie się komponować z ziemniakami w tym przepisie.

Aby dodać więcej koloru i smaku do dania, można uwzględnić warzywa takie jak marchewka, cebula, papryka czy cukinia. Wystarczy je pokroić na kawałki i dodać do brytfanki razem z ziemniakami i kurczakiem.

Jeśli masz dostęp do świeżych ziół, zdecydowanie warto ich użyć. Świeże zioła dodadzą intensywniejszego smaku dania. Możesz użyć ich do marynowania kurczaka oraz jako dekoracji przy podawaniu potrawy.

Photo of author

Olek