Pasztet z kurczaka z dodatkiem warzyw to pyszna i pożywna przekąska, która świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach czy spotkaniach rodzinnych. W naszym przepisie podzielimy się z Wami sekretem przygotowania tego aromatycznego pasztetu, który zachwyci nie tylko Was, ale również Waszych gości.
Składniki:
Aby przygotować nasz pasztet z kurczaka z warzywami, będziemy potrzebować następujących składników:
- Piersi z kurczaka – 500g
- Cebula – 1 sztuka
- Marchew – 2 sztuki
- Seler korzeniowy – 1 sztuka
- Pietruszka – 1 sztuka
- Jajko – 1 sztuka
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Masło – 2 łyżki
- Mleko – 1/2 szklanki
- Sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie mięsa. Piersi z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie ona lekko zeszkliła się, dodajemy pozostałe warzywa i smażymy wszystko razem, aż warzywa będą miękkie.
Gotowe warzywa przekładamy do miski, dodajemy do nich mięso z kurczaka i dokładnie mieszamy. Całość miksujemy blenderem na gładką masę.
Do powstałej masy dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pasztet przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu pasztetu wyjmujemy go z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Pasztet z kurczaka z dodatkiem warzyw to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego pasztetu wieprzowego. Dzięki dodatkowi warzyw staje się on również bogatszy w witaminy i minerały. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu i cieszenia się smakiem domowego pasztetu z kurczaka!
Najczęściej zadawane pytania:
1. Czy można użyć innego mięsa niż kurczak do tego pasztetu?
2. Czy można pominąć jajko w przepisie?
3. Jakie dodatki najlepiej pasują do tego pasztetu?
Składniki: | Ilość: |
---|---|
Piersi z kurczaka | 500g |
Cebula | 1 sztuka |
Marchew | 2 sztuki |
Seler korzeniowy | 1 sztuka |
Pietruszka | 1 sztuka |
Jajko | 1 sztuka |
Mąka pszenna | 2 łyżki |
Masło | 2 łyżki |
Mleko | 1/2 szklanki |
Sól, pieprz | do smaku |
Krok po kroku:
Po ugotowaniu mięsa, należy pamiętać o dokładnym odsączeniu wody, aby pasztet nie był zbyt wilgotny.
Jeśli ktoś ma nietolerancję na jaja, może je spokojnie pominąć, ale może to wpłynąć na konsystencję pasztetu.
Do pasztetu świetnie pasują dodatki takie jak kiszone ogórki, musztarda francuska czy chrzan.