Zupa tajska – Thai tom yum

DSC_0141Na początek tygodnia proponuję Ci rozgrzewającą Thai tom yum. Z nazwy można wywnioskować, że jest to zupa tajska. Jest to kombinacja kurczaka, krewetek, imbiru i papryk. Doprawione sosem rybnym, chilli, czosnkiem i kolendrą.

Po wczorajszym bardzo wyczerpującym kulinarnie dniu mam ochotę jedynie usiąść i nie robić nic. Niestety (lub stety) zdjęcia same się nie zrobią. Przez weekend nagromadziło mi się kilka fajnych ujęć, które trzeba obrobić. Dodatkowo do jutra muszę oddać jedno zlecenie ergo od rana czeka mnie gotowanie i kolejne ustawianie do zdjęć. Gdybym tego właśnie nie kochała to rzuciłabym to w cholerę.

DSC_0148

Tym czasem wracamy do przepisu na zupę po tajsku. Ehhh… jak ja uwielbiam kuchnię azjatycką. Zachęcam również do wypróbowania drugiego przepisu na Tom Yum z krewetkami bez mleczka kokosowego.


tom-yum-krewetki-5425


Składniki:

  • 1l wywaru drobiowego
  • sok z połówki cytryny
  • szczypior 50g
  • świeży imbir 30g
  • ostra papryczka chili 30g
  • mleko kokosowe 1 puszka (ok 400g)
  • krewetki black tiger obrane 100g
  • pomidory 500g (bez skórki i gniazd nasiennych)
  • sos chilli 20g
  • sos rybny 20g
  • filet z kurczaka 250g
  • papryka świeża np czerwona 100g
  • kolendra 40g
  • trawa cytrynowa 20g
  • grzyby shitake 100g
  • czosnek 10g
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Piersi z kurczaka, imbir, paprykę, chilli oraz czosnek kroimy w cienkie paski. Podsmażamy na maśle przez chwilę. Dodajemy posiekaną trawę cytrynową. Smażymy jeszcze przez chwilę a następnie zalewamy wywarem a po chwili mlekiem kokosowym (przed otwarciem puszki trzeba dobrze nią wstrząsnąć). Do zupy dodajemy sok z cytryny, sos chilli i rybny. Gotujemy całość przez 20 minut. Na sam koniec dodajemy przesmażone wcześniej na maśle pomidory (filety bez skórki i gniazd nasiennych pokrojone w kostkę), krewetki oraz posiekany szczypior.

10 Comments

  1. Ja dodaje pieczarki zamiast grzybów shitake. Trawy cytrynowej nie siekam i wkladam tylko na czas gotowania, następnie wyjmuje, inaczej w zupie plywaka włókna. Paprykę, czosnek chili miele na pastę zeby nie bylo zbyt dużo Pływających składników. Świeży imbir mozna spokojnie zastapic gotowym imbirem w proszku. Zupa wbrew pozorom szybka i latwa w przyrzadzeniu. Super przepis 🙂

  2. sprawdzona, zjedzona, pyszna 🙂 jedyna modyfikacja to ilosc mleczka kokosowego – dalam polowe, zeby zupa byla mniej kaloryczna 🙂 pozdawiam serdecznie i dziekuje za przepis 🙂

  3. Zupa wygląda bardzo apetycznie. Kiedyś jadłam podobną i sądząc po składnikach może to jest właśnie to:-)

Dodaj komentarz