Zrolowany mak, czyli makowiec trochę inaczej

DSC_2873Na specjalne zamówienie jednej z moich czytelniczek – Marty. Pokażę Wam przepis na makowiec, którego przygotowanie nie zajmie Wam dłużej jak 40 minut (razem z pieczeniem). Ciekawi? Zapraszam.

Makowce to nasz polski specjał. Nie wyobrażam sobie świąt bez niego. Ile jest jego wersji? Milion. Każdy ma swoją, każda jest pyszna. Jedni wolą gdy maku jest nałożone na grubo, inni (w tym ja) gdy mak przełożony jest przez warstwy ciasta. Jaki rodzaj Wy lubicie?

Ten przedstawiony na zdjęciu był przygotowany na warsztatach w makro i jest to nic innego jak biszkopt zrolowany i przełożony marmoladą owocową oraz masą makową. Na wierzchu pokryty został masą z mascarpone oraz posypany kruszonymi orzechami.

DSC_2870

Składniki na biszkopt:

  • mąka pszenna 113g
  • cukier 85g
  • jajka 6 szt
  • masa makowa 150g
  • konfitura 40g
  • orzechy ziemne 25g

Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę delikatnie mieszając. Na blasze z pergaminem rozsmarowujemy ciasto na grubość 0,5cm. Pieczemy w temperaturze180 stopni przez max 10 minut. Tak długo aby ciasto pozostało jasne. W tym czasie odcedzamy masę makową.

Składniki na krem:

  • masło 200g
  • mascarpone 400g
  • cukier puder 300g
  • laska wanilli 1 szt

W mikserze ucieramy masło wraz z cukrem. Dokładamy ziarna wanilii a następnie dodajemy mascarpone mieszając delikatnie.

Składniki na sos wiśniowy:

  • wiśnie mrożone 100g
  • cukier brązowy 10g
  • miód 10g
  • wódka cherr 20ml

Z cukru brązowego robimy karmel i przesmażamy w nim wiśnie. Dodajemy alkohol i flambirujemy żeby odparował. Dodajemy miód i redukujemy o połowę. Miksujemy wiśnie aby powstał sos (albo pozostawiamy w całości).

Upieczone ciasto (jeszcze ciepłe) smarujemy konfiturą owocową na całej powierzchni. Następnie 3/4 powierzchni ciasta smarujemy masą makową. Zwijamy na roladę. Pokrywamy z wierzchu kremem mascarpone i posypujemy kruszonymi orzechami laskowymi.

DSC_2862

5 Comments

  1. Pingback: Karpatka - przepis na ciasto i krem

  2. Pingback: Nie mam dobrych wieści... - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestylekulinarna piniata – przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

  3. Pingback: Świętuj z Piniatą - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestylekulinarna piniata – przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

Dodaj komentarz