Zrazy po polsku wg przepisu Piotra Murawskiego

Zrazy z karkowki

Nigdy nie byłam mistrzem potraw duszonych. Zawsze ustępowałam pola mojej teściowej, która robi najlepsze zrazy wołowe. Od czasu konferencji knorra postanowiłam jednak nadrobić zaległości i wypróbować przepis Piotra Murawskiego na zrazy wieprzowe. Zachęciła mnie krótka lista składników i prostota wykonania. Wszystkim polecam!

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 cebule
  • 4 łyżki suszonej żurawiny (zamiast niej użyłam suszonych śliwek)
  • 3 łyżki mąki
  • pół łyżeczki pieprzu

Karkówkę pokrój w cienkie plastry i dokładnie rozbij. Następnie potraktuj obficie majerankiem i oprósz pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w piórka, połowę zeszklij ze śliwką (pokrojoną na cienkie plasterki), nałóż na mięso. Płaty karkówki zroluj i przebij wykałaczką. Zrazy obtocz w mące i smaż w garnku z resztą cebuli. Dodaj 0,5 l wody i doprowadź do wrzenia. Połącz z Bulionetką, która wydobędzie smak dania, i duś do miękkości. Serwuj z kaszą.

fot. Ania Mioduszewska

Dodaj komentarz