Zaskakująca przystawka – Wątróbka w sosie malinowym

Wątróbka w sosie malinowym podana w restauracji smaki warszawy

Dzisiaj przygotowane do publikacji miałam co innego, jednak może (musi?!) to poczekać. Pod wczorajszym postem ‚Sałatka z rukoliw komentarzu Tomek gotuje przypomniał mi niechcący o bardzo fajnym przepisie o którym (wstyd!) zapomniałam.

Przepis na przystawkę poznałam podczas Warsztatów kulinarnych – Przystawki, które odbyły się jakiś miesiąc temu. Przyznam szczerze, że nie należę do miłośników wątróbki a jedyne z czym mi się ona kojarzyła do z czasami przedszkolnymi gdzie wręcz siłą byłam zmuszana do jej konsumpcji.
W każdym razie na Warsztatach zjadłam ją bez przymusu a przy okazji podbiła ona moje serce. Nie przypuszczałam, że połączenie wątróbki i malin może okazać się strzałem w 10!

Wątróbka może być podawana jako przystawka a nawet jako danie obiadowe. Kto nie spróbuje to nie będzie wiedział co traci. Polecam przede wszystkim miłośnikom wątróbki.

Tak jak pamiętacie podczas Warsztatów towarzyszyła nam ekipa ‚Pytania na śniadanie’. W sieci pojawił się już materiał filmowy kręcony w czasie gdy my gotowaliśmy. Możecie go obejrzeć poniżej. Materiał pochodzi z tej strony.

Składniki:

  • wątróbka drobiowa 200g
  • mix sałat (fit&easy weekend lub party)
  • 100g malin mrożnych
  • 100g malin świeżych (można użyć tylko 200g świeżych malin – szczególnie, że mamy właśnie na nie sezon)
  • 100ml czerwonego wina
  • 40g miodu
  • 50g masła
  • sól prowansalska (można użyć soli i ziół prowansalskich)
  • pieprz kolorowy
  • 80g masła do smażenia
  • 1 szklanka mąki
  • przyprawa do kurczaka (opcjonalnie – ja jej nie użyłam)
  • 300ml mleka
  • łyżeczka cukru i ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Wątróbkę namaczamy w mleku, po osuszeniu obtaczamy w mące (opcjonalnie w mące pomieszanej z przyprawą do kurczaka) i smażymy na maśle ok 6-8 minut (uwaga bardzo strzela!). Miód karmelizujemy na patelni, dodajemy maliny (kilka odkładamy do dekoracji) i czerwone wino, gotujemy 5 minut (opcjonalnie można dodać octu balsamicznego i troszkę cukru – aby wzbogacić smak) przecieramy przez sitko i dodajemy masło. Sałaty polewamy sosem, układamy na nich wątróbki. Dekorujemy malinami i kolorowym pieprzem.

wątróbka w sosie malinowym na bukiecie sałat


6 Comments

  1. Pingback: Deser czekoladowy z gorącymi malinami

  2. Cieszę się, że przysłużyłem się ku temu, że przepis na wątróbkę nie zaginął 😉 Bardzo lubię wątróbkę, więc tym bardziej się cieszę 🙂 Dawno nie jadłem, a już od jakiegoś czasu mam ochotę. Najgorsze jest to, że ostatnio na tyle rzeczy mam ochotę i tyle mnie inspiruje, że posiłków jest zdecydowanie za mało 🙂

    • on by nie zaginął tylko znając mnie przypomniałabym sobie o nim w zimie 😛
      a z tą ochotą to ja coś o tym wiem. mam pół zamrażalnika półproduktów na dania na które mam ochotę i nie mogą się doczekać swojej kolejności

Dodaj komentarz