Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella

DSC_0172Faszerowane warzywa rzadko goszczą w mojej kuchni. Powód jest prosty i prozaiczny – po prostu są zbyt pracochłonne. Teoretycznie.


Ładna pogoda wygania mnie z kuchni na dwór. Całe dnie z córką spędzamy na pobliskim placu zabaw.  Nic więc dziwnego, że nie chce mi się stać w kuchni i gotować. Zakupy robię z przymusu bo przy takiej pogodzie ciężko jest cokolwiek nosić. Raz na tydzień jeżdżę więc do Lidla i robię szybkie zakupy. Zwykle właśnie to co akurat proponują w kuchni lidla bo to najszybciej i najtaniej wychodzi.

W tym tygodniu proponują dwa dania. Pierwszym są faszerowane bakłażany przy których jest dość sporo roboty. Warto jednak pokusić się o ich przygotowanie. Porcja jest dość duża i dla rodziny takiej jak nasz (2+1) wystarcza na dwa dni. Syte, zdrowe i warzywne. Czego chcieć więcej?

Składniki:

• 3 bakłażany, umyte, pokrojone wzdłuż w plastry o szerokości 1 cm
• 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
• 2 puszki pomidorów pelati
• ok. 50-70 ml oliwy z oliwek
• 2 cebule, pokrojone w kostkę
• 100 ml czerwonego wina wytrawnego
• 10 g cynamonu
• 10 g oregano
• 60 g masła
• 100 g sera grana padano, startego na tarce o drobnych oczkach
• 2 żółtka
• 1 kulka mozzarelli, pokrojona w kostkę
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka cukru

Pokrojone w plastry bakłażany skrapiamy oliwą z oliwek, następnie obsmażamy z obu stron na patelni grillowej. Odstawiamy.

FARSZ:
Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy 5 g oregano, niewielką ilość przygotowanego cynamonu, część startego sera grana padano, pokrojoną w kostkę mozzarellę, sól, pieprz i część pokrojonej w kostkę cebuli. Całość mieszamy. Dodajemy 2 żółtka, ponownie mieszamy.
SOS:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (ok. 30 ml), dodajemy resztę pokrojonej w kostkę cebuli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki cynamonu oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Całość smażymy, zalewamy pomidorami pelati, dodajemy czerwone wino wytrawne. Gotujemy około 5-10 minut. Do sosu następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru.
Farsz mięsny zwijamy w plastry ugrillowanego wcześniej bakłażana.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na warstwie sosu układamy roladki z bakłażana. Zalewamy kolejną porcją sosu, posypujemy startym serem grana padano.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

7 Comments

  1. Pychota, ja dziś w lidlu również zaopatrzyłam się w bakłażana, jutro zrobię roladki, a na weekend może jakiś deser cukiernika 🙂

Dodaj komentarz