Zapiekanka makaronowa z warzywami

zapiekanka-daucy-0927

Szybkie i lekkie podejście do kuchni to u mnie w domu myśl przewodnia. Nie mam na myśli kuchni niskokalorycznej i lekkostrawnej. Na taką przyjdzie jeszcze czas na starość. Póki co w domu rządzi mi makaron, mięso i sery. Przez lekkie podejście mam na myśli to, że nad potrawami nie główkuję nie wiadomo ile a gotowanie jest mega przyjemnością.

W tym przepisie wyjątkowo nie znajdziecie mięsa bo chciałam podkreślić smak warzyw. Takie dania rzadko goszczą na naszym stole bo wielokrotnie pisałam, że mój mąż to typowy mięsożerca. Tym razem takie danie jednak wpadło a to za sprawą portalu daucyinspiruje.pl na którym przez najbliższy czas znajdziecie masę moich przepisów. Będzie smacznie!

Składniki:

  • 300g ugotowanego al dente makaronu (ja użyłam lumiconi – muszli, ale równie dobrze może to być penne lub świderki)
  • 1 opakowanie fit mix warzywa na parę d’aucy (kalafior, marchew, groszek cukrowy)
  • 2-3 szalotki posiekane i zeszklone na niewielkiej ilości masła
  • 200g śmietany kremówki 30%
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 200g tartego sera mozzarella
  • pół pęczka natki pietruszki posiekanej

Makaron oraz warzywa (zamrożone) i szalotkę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy.

Śmietanę, jajka, przyprawy i połowę tartego sera mieszamy dokładnie i zalewamy przygotowane wcześniej makaron i warzywa. Z wierzchu posypujemy resztą sera i zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 220 stopniach.

Po wyjęciu z pieca posypujemy natką i podajemy.

3 Comments

Dodaj komentarz