Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

DSC_0111Kolejna zapiekanka makaronowa. Tym razem warzywa i mozzarella. Piękne kolory, pyszna, szybka i tania do zrobienia. Po raz kolejny brawa dla Lidla.

DSC_0070Chwyć widelec i jedz!

DSC_0108

Składniki:

  • suchy makaron kokardki: 300 g
  • średnia cebula: 1 szt.
  • brokuł, umyty: 1 szt.
  • jajka: 2 szt.
  • boczek parzony: 1 opakowanie
  • małe pomidory: 175 g
  • śmietanka 30%, słodka: 200 g
  • mozzarella: 1 szt.
  • ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 40 g
  • sól: do smaku
  • pieprz: do smaku

Cebulę siekamy bardzo drobno w kosteczkę. Całe opakowanie boczku kroimy w paski.
Na patelnię (bez tłuszczu) dodajemy boczek, smażymy, mieszamy.

Małym nożem wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. 300 g suchego makaronu gotujemy w osolonej wodzie. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia. Do boczku na patelni dodajemy cebulę, całość mieszamy.

Do kolejnej miski wlewamy śmietankę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, następnie dodajemy sól i pieprz. Małe pomidory kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły. Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, boczek i cebulę z patelni i odcedzone brokuły.

Mozzarellę kroimy na kosteczkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy 40 g grana padano. Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).

Wyciągamy zapiekankę z pieca.

Przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

Biorę udział w konkursie na blog roku 2012. Będzie mi bardzo miło jeśli oddasz na mnie jeden głos. To zaledwie złotówka z groszami a dzięki temu spełnisz moje marzenie.

6 Comments

  1. łopatka…metalowo-drewniana…klasyk…mam identyczną, dostalam od mamy w wianie…ona ma taką samą…nasze ulubione

  2. Pingback: Moje gotowanie z LIDL - małe podsumowanie - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

Dodaj komentarz