Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami

Mało ostatnio zieleni na blogu. Chociaż nie jestem fanką brokułów to czasem lubię sobie z nimi poeksperymentować. Do tej zapiekanki niegdyś, zamiast brokuła dodawałam zieloną fasolkę szparagową lub szparagi w sezonie. Równie dobrze możecie ich użyć.

Zapiekanka makaronowa z łososiem to danie proste i szybkie do przygotowania. Nadaje się zarówno na rodzinną kolację, jak i na kolację we dwoje.

zapiekanka-losos-brokul-8827

Składniki:

  • 350g filetu z łososia
  • 100g makaronu typu świderki lub penne
  • 300g świeżych różyczek brokuła
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 kula mozzarelli
  • 120g serka kanapkowego np almette śmietankowy
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 120ml mleka
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól i czarny pieprz
  • olej rzepakowy
  • parmezan do posypania – opcjonalnie

Łososia pozbawić skóry i pokroić w kostkę. Przełożyć do formy żaroodpornej. Dodać sól, świeżo mielony pieprz, sok z cytryny oraz łyżeczkę oleju. Dobrze ale delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć naczynie żaroodporne z łososiem na 10 minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Wystarczy od czasu gotowania podanego na opakowaniu odjąć 2 minuty. Odcedzić. Przelać zimną wodą. Odstawić.

Brokuła podzielić na mniejsze części. Gotować przez 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzić. Przelać zimną wodą.

Serek kanapkowy, mleko oraz gałkę muszkatołową przełożyć do niewielkiego garnka i podgrzać. Dodać parmezan i doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać aby sos zrobił się gładki. Nie gotować.

Wyjąc łososia z piekarnika. Do naczynia dołożyć makaron oraz sos. Wymieszać delikatnie aby łosoś się nie rozpadł. Dodajemy brokuła. Na wierzch układamy kawałki mozarrelli. Wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać parmezanem.

Dodaj komentarz