Zapiekane naleśniki z ricottą i truskawkami

Jeżeli udało się Wam usmażyć za dużo naleśników to istnieje łatwy sposób aby je ożywić i tchnąć w nie nowe życie. Śniadanie nie musi być nudne. Wystarczy kilka składników, które na pewno macie w swojej kuchni i cudowne, ciepłe i słodkie zapiekane naleśniki zrobią się same.

W mojej kuchni zagościły ostatnio owoce w żelu Stovit. Naturalnie owocowe przetwory idealnie nadające się do naleśników są wolne od konserwantów, zagęstników, sztucznych barwników i aromatów. Zawierają ponad 70% owoców, 26% cukru, sok z cytryny oraz aceroli. Do tego są naturalnie smaczne!

zapiekane-nalesniki-8094

Składniki:

  • 8-10 cienko usmażonych naleśników
  • 250-300g ricotty
  • 1 jajko w rozmiarze M
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • duży kubek śmietany 18%
  • około 20g masła 82% tłuszczu
  • około 300g świeżych truskawek
  • opcjonalnie można użyć truskawek w żelu lub dżemu truskawkowego

Ricottę mieszamy z jajkiem i cukrem wanilinowym. Przygotowaną masą smarujemy naleśniki i składamy w trójkąty. Formę do pieczenia smarujemy niewielką ilością masła i układamy przygotowane naleśniki. Na wierzch układamy pozostałe masło pokrojone na kawałki. Całość zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut. Następnie polewamy śmietaną i pieczemy jeszcze 5-7 minut aż do zrumienienia.

Podajemy ze świeżymi truskawkami lub ulubionym dżemem.

zapiekane-nalesniki-8070

Dodaj komentarz