Z mlekiem? OBOWIĄZKOWO!

We wcześniejszym wpisie o espresso pokazałam Ci jak prawidłowo przygotować sobie podstawę do kawy mlecznej. Masz już więc serce takich kaw jak Latte, Latte Macchiato oraz Cappuccino.

W kwestii wyjaśnienia nie będę Ci pokazywać jak do gotowej kawy dolać mleka z kartonu. Zapewne wiesz to lepiej ode mnie. Ja Ci postaram się przybliżyć sposoby na spienianie mleka. Jak zrobić żeby otrzymać takie ładne kawy jak z kawiarni?

Latte/Caffe Latte – chyba najbardziej popularna kawa na bazie espresso z dużą ilością mleka delikatnie wykończona mleczną pianką.

Do jej przygotowania będzie nam potrzebny dzbanuszek/tygielek do spieniania mleka, ekspres ciśnieniowy z dyszą do spieniania mleka, wysoka szklanka (najlepiej przezroczysta). Oczywiście zaparzamy wcześniej espresso (u mnie espresso elegant). Mleko do spieniania powinno być zimne (z lodówki) i ze względów jedynie smakowych powinno zawierać tłuszczu 3,2%. Można oczywiście użyć mleka chudego, mleka zero lub mleka sojowego.

Latte Macchiato – to odmiana caffe latte. Różnica między nimi jest w kolejności mieszania składników. Klasyczne latte to espresso zalane spienionym mlekiem. Macchiato natomiast odwrotnie. Mleko w szklance zalewamy cienkim strumieniem świeżo parzonego espresso (im strumień cieńszy i lany z wyżej wysokości tym warstwa kawy jest cieńsza i wyraźniejsza).

Przepis na spienione mleko:

Mleko wlewamy do połowy dzbanuszka (mój ma podziałkę więc wlewam około 150ml aby w całości przelać je do szklanki). Po rozgrzaniu dyszy parowej w ekspresie zrzucam przez kilka sekund nadmiar pary. Dyszę zanurzam na około 0,5cm do mleka i odkręcam parę na maksa. Jedną ręką trzymam za dno dzbanuszka, drugą za rączkę dzbanuszka i w miarę podnoszenia się poziomu mleka opuszczam go lekko do dołu. Mleko spieniam do momentu gdy dno dzbanka zaczyna mnie parzyć w rękę. Nie powinno jęczeć ani wydawać nieprzyjemnych dźwięków. Zakręcam parę w dyszy. Dzbanuszek odbijam o blat aby pozbyć się bąbli i pęcherzyków powietrza. Aby wypolerować powierzchnię mleka kręcę dzbankiem po blacie.

Jeżeli nie masz ekspresu ciśnieniowego z dyszą do spieniania mleka możesz użyć ręcznego spieniacza do mleka. Efekt jest równie zadowalający, jedynie pracy jest trochę więcej. Najpierw stawiamy mleko na kuchence i je podgrzewamy (do około 70-80 stopni). Następnie energicznie ubijamy mleko trzymając za pokrywkę.

Skoro masz już mleko to możesz przygotować latte lub latte macchiato. Do szklanki wlewasz espresso (latte) lub spienione mleko (macchiato) a na wierzch dolewasz spienione mleko (latte) lub cienkim strumieniem espresso (macchiato). Proste? Banalne!

Cappuccino to specyficzny rodzaj kawy z mlekiem. W większości kawiarni podawana jest po prostu Latte w filiżance i „robi” za cappuccino. Prawdziwe cappuccino to espresso z odrobiną mleka i delikatnie wykończona dużą ilości mlecznej piany.

Mleko spieniamy tak jak w przypadku latte/macchiato. Jednak na espresso dolewamy tylko trochę mleka a łyżką z dzbanuszka zgarniamy całą powstałą mleczną pianę.

Akcesoria użyte przy poście:

[źródło MakeLifeEasier]

4 Comments

  1. Moja żona jest fanką kawy! Już chyba wiem co kupię jej pod choinkę 🙂
    Pozdrawiam.

Komentarze są zamknięte.