Wypieki – Anneka Manning

DSC_0027Czy kiedykolwiek kupiłeś książkę patrząc na jej okładkę? I jak to się skończyło?

Bardzo dużo recenzji pojawiło się tej książki w sieci. Blogerzy kulinarni oszaleli na jej punkcie. Sama nie korzystam z książek kulinarnych a więc na blogach omijam raczej ich recenzje. Książki kupuję patrząc na okładkę oraz zwykle… na cenę.

Nie kupię książki, której cena wywołuje u mnie salwę śmiechu. Wiem, że jako ‚kulinarka’ powinnam świecić przykładem i moje regały powinny uginać się pod ciężarem książek. Zmartwię Cię. Uginają się pod ciężarem albumów ze zdjęciami, wycinek z gazet, segregatorów z przepisami z warsztatów. Nawet z zeszytami jakiś moich pomysłów na dania. Książek stricte kucharskich mam może kilka. Wydaje mi się, jednak, że te które mam są tak idealne, że mi wystarczają.

„Wypieki” są w mojej opinii najlepszą książką z przepisami jaką posiadam. Powiem więcej. Jednym z najlepszych albumów ze zdjęciami potraw jakie mam w domu. Kupiona ze względu na przepiękne zdjęcie na okładce, które zapadło mi w pamięć gdy pierwszy raz ją zobaczyłam. Jej szybkie przekartkowanie dało mi pewność, że w środku znajdę więcej takich pięknych ‚obrazków’.

DSC_0031DSC_0005Zdjęcia autorstwa Alan’a Benson’a, którego podziwiam na równi ze słynną Helene Dujardin, są po prostu nieziemskie. Mają podobny styl więc ze 100% pewnością mogę stwierdzić, że jeżeli jesteś miłośnikiem Helen to Alan również do Ciebie dotrze. Ich styl jest bardzo podobny, tak samo naturalny i tak samo prosty w formie.

Książka jest tak naprawdę vademecum wypieków. Od przepisów na ciasta podstawowe, znajdziesz w nim przepisy na pieczywo, ciasta, ciasteczka czy przekąski. W jednym miejscu zgromadzone są przepisy na ciasto drożdżowe, dwa rodzaje ciasta kruchego, ciasta francuskie.

DSC_0004Przeglądając listę przepisów oraz ich składniki mogę stwierdzić, że każde z tych dań da się przygotować w domu. Proste, tanie i łatwe do zdobycia składniki. Jasno opisana procedura. Wiele zdjęć ‚krok po kroku’. To wszystko sprawia, że to książka dla każdego kto lubi sobie czasem coś upiec. Dla tych bardziej zaawansowanych domowych piekarzy również znajdzie się jakieś wyzwanie. Różnorodność przepisów jest bowiem bardzo duża. Jednym słowem dla ‚każdego coś dobrego’.

Warto również wspomnieć o samym wydaniu. Książki w miękkiej oprawie zwykle sprawiają wrażenie bardzo delikatnych, o niskiej jakości publikacji. Szczególnie dotyczy to książek kucharskich i albumów. Świat książki jednak wykorzystał gruby papier na strony oraz dość wytrzymały papier na okładkę. Nie jestem znawcą ale jestem pewna, że jest to wysokiej jakości papier kredowy. Kartkowałam tę książę wiele razy i nie rozpadła się więc jest dobrze. Bardzo dobrze.

Książka zdecydowanie zasłużyła na 6+ ode mnie. Gdyby nie była to najwyższa ocena to na pewno podniosłaby tę ocenę jej promocyjna cena. Klikając z ten LINK możecie skorzystać z promocji w Weltbild.

7 Comments

  1. Pingback: Scones - brytyjskie bułeczki maślanekulinarna piniata – fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami

  2. Kupiłąm tą książkę kilka dni temu, włąsnie ze zglądu na to, że bardzo mi się spodobała okładka:) Nie wiedząc wcześniej o niej nic a nic (nie wiem, czy powinnam sie do tego przyznawać), strzał w 10! Książka jest świetna!

Dodaj komentarz