Wiosenne zmiany w restauracji Blue Cactus & Iguana Lounge

DSC_0001-horz

W popularnej warszawskiej restauracji rozpoczął właśnie jako Szef Kuchni swoje kulinarne rządy Amerykanin Patrick Hanna, który zaproponował nowe rozwiązania do karty głównej i wprowadził sezonowe menu wiosenne. Razem z 9 innych blogerów zostałam zaproszona na warsztaty inaugurujące nowości oraz na degustację nowego menu.

DSC_0006-horzDSC_0017-horz DSC_0022-horzAmerykańska restauracja Blue Cactus & Iguana Lounge to miejsce, które na kulinarnej i
klubowej mapie Warszawy istnieje od 17 lat. Reprezentuje ono kuchnię TEX-MEX oraz
southwest, które wywodzą się z pogranicza Meksyku i USA.

Patrick Hanna-horz

NOWY SZEF KUCHNI – PATRICK HANNA
Do zespołu dołączył właśnie w roli Szefa Kuchni Patrick Hanna – Amerykanin, pochodzący z Kalifornii, będącej wielokulturowym tyglem, ale w której wpływy meksykańskie mają bardzo duże znaczenie. Dlatego też z jednej strony kalifornijski plenerowy styl życia i kultura kuchni BBQ, ale także zamiłowanie do meksykańskich klasyków oraz szerokie wpływy innych kuchni mocno naznaczyły jego przyszłe życie zawodowe. „Jedzenie jest dla mnie tak samo ważną częścią życia, jak rodzina i przyjaciele! Jedzenie łączy ludzi i pomaga w budowaniu długotrwałych przyjaźni.” – podkreśla Patrick Hanna. Od najmłodszych lat fascynowała go kuchnia i gotowanie. Mając 15 lat, zdobył swoje pierwsze szlify kulinarne w „Royal Waterloo Golf Club” w Belgii, szkoląc się pod okiem wybitnych francuskich szefów kuchni. Po powrocie do Kalifornii pracował, przygotowując prywatne przyjęcia dla branży filmowej, w tym Oskarowe. W wieku 20 lat rozpoczął pracę dla hoteli „Marriott” w San Francisco, równolegle kończąc „The California Culinary Academy”. Doświadczenie zdobył także w tak ekskluzywnych miejscach, jak np. Napa Valley czy Palo Alto, tworząc potrawy z wyszukanych składników dla wymagających klientów i nieustannie poszukując własnego stylu. „Pojęcie ‚przyjemności jedzenia’ istnieje w każdej kulturze, i odkrywanie jej stało się moim celem.” – mówi Patrick.

DSC_5625-vert DSC_5690-vert

Zmiany w menu głównym Blue Cactusa to kwestia modyfikacji pewnych dodatków, składników czy przypraw lecz przy zachowaniu zdefiniowanego od lat charakteru restauracji, która serwuje dania i koktajle wywodzące się ze wspomnianej wyżej kultury
southwest cuisine. Nowy Szef Kuchni kontynuuje te założenia.

cats

MENU WIOSENNE
Nowe wiosenne menu to pięć autorskich propozycji Patricka Hanna. Są to:

  • Quesadilla z Krewetkami (34,-)

Tortille z mąki pszennej wypełnione, smażonymi krewetkami, serem feta, serem
Cheddar, rukolą, suszonymi pomidorami i świeżą kolendrą. Podana z sosem chipotle.

  • Sałatka z Wędzonym Łososiem i Gruszką (39,-)

Plastry wędzonego łososia ułożone na świeżej gruszce. Podane z mieszanką sałat,
prażonymi pestkami dyni i pietruszkowo – parmezanowym dresingiem.

  • Chili z Kurczakiem i Białą Fasolą (małe 16,-; duże /21,-)

Marynowane w przyprawach Tex Mex i duszone piersi kurczaka z białą fasolą. Podane z
kwaśną śmietaną, jalapenos, świeżą kolendrą i domowej roboty chlebem kukurydzianym

  • Tacos z Łososiem (52,-)

Marynowane w aromatycznych ziołach kawałki Łososia zawinięte w domowej roboty
tortille kukurydziane. Podane z sałatka coleslaw, czosnkowym sosem Habanero,
kolendrowo limonowym ryżem i czarna fasolą.

  • Kanapka z Wędzonym Mostkiem Amerykańskim (39,-)

Marynowany w sosie bbq i długo wędzony w naszej wędzarni Amerykański Mostek
Wołowy. Podany w chrupiącym pieczywie z rukolą, sałata lodową, serem ementaler,
sałatką coleslaw i domowej roboty chipsami korzennymi.

Na warsztatach mieliśmy okazję przygotować 4 dania. Były to Pepper Poppers (Jalapenos faszerowane białym serkiem z kolendrą, panierowane i smażone na gorącym tłuszczu), chlebek kukurydziany (rewelacja! niedługo pokażę Wam przepis), chilli z kurczakiem i fasolą oraz pyszne tacos z łososiem (marynowanym wcześniej w cajun).

Bardzo dziękuję za fantastyczną atmosferę, mnóstwo tematów do rozmów, przepyszne jedzonko i drinki. Mam nadzieję, że wkrótce jeszcze do Was wrócę.

5 Comments

  1. Pingback: Chilli z kurczakiem i fasoląkulinarna piniata – fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami

    • Warsztaty to jedna z najprzyjemniejszych stron blogowania. Uwielbiam się uczyć nowych rzeczy. Próbować. Zadawać masę pytań. A potem w domu odtwarzać te dania i odkrywać, że jednak nie umiem gotować …

Dodaj komentarz