Wielkanocny konkurs z KAMIS i Kulinarną Piniatą

Kochani,


dzięki firmie KAMIS mam okazję zaprosić Was do udziału w pierwszym konkursie na blogu. Zasady są proste. Wystarczy, że w komentarzu pod tym postem zamieścicie PRZEPIS na Wasze ulubione Wielkanocne danie. Nie zapomnijcie podać również swojego maila. Możecie również zamieścić zdjęcie takiej potrawy na profil kulinarnej na fb (oprócz pozostawienia przepisu i maila w komentarzu). Niech poniesie Was wyobraźnia!
Nagrodami w konkursie jest zestaw przypraw KAMIS:
  • Przyprawa do pasztetu Pasztet szlachecki z Pieca
  • Przyprawa do szynki Szynka domowa z jałowcem
  • Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną
  • Przyprawa do żurku i barszczu białego 
  • Gałka Muszkatołowa    
Takich zestawów przygotowano aż 8!

ZAPRASZAM WSZYSTKICH DO ZABAWY!
  
 Konkurs trwa do 20 marca br.!!!

Aromatyczne sposoby na doskonałe dania z mięsa
Tradycyjnie, na Wielkanoc
W święta apetyt rośnie w miarę pojawiających się na stole smakołyków. A tych nie brakuje. Są i tradycyjne dania mięsne ze schabem, drobiem czy wieprzowiną w roli głównej, są i wędliny, z których znakomita część przygotowywana jest w domu. Wreszcie nieodzowne jajka, bez których Wielkanoc nie byłaby Wielkanocą. W przygotowaniu tradycyjnych specjałów mięsnych pomogą specjalistyczne mieszanki przyprawowe KAMIS: Przyprawa do pasztetu Pasztet szlachecki z Pieca, Przyprawa do szynki Szynka domowa z jałowcem, Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną. Nowe przyprawy KAMIS to produkty w pełni naturalne przyprawy, bez glutaminianu sodu. Potrawy nimi przyprawione nie wymagają dodatkowego doprawiania.
Pasztet szlachecki z pieca KAMIS
Przyprawa do pasztetu wzbogacona gałką muszkatołową, kolendrą i imbirem
Tradycja pieczenia pasztetów wywodzi się ze średniowiecznej Francji, gdzie przyrządzano ten specjał według ścisłych kulinarnych reguł wypieku, a najlepsze wyroby dedykowano ówczesnym celebrytom.
Polska kuchnia słynie z doskonałych pasztetów i niezliczonej wręcz liczby przepisów na ich przygotowanie. Pasztety można piec z różnych gatunków mięsa: wieprzowego, wołowego, drobiowego, z dodatkami takimi jak suszone śliwki, żurawina czy grzyby. Znaczną rolę odgrywa również odpowiednia porcja ziół i przypraw, która nadaje potrawie właściwy smak i aromat. Dlatego warto sięgnąć po nową mieszankę przyprawową KAMIS Pasztet Szlachecki z Pieca, dzięki której w łatwy i sprawdzony sposób można przygotować smaczny i aromatyczny, prawdziwy domowy pasztet.
Przyprawa do pasztetu Pasztet Szlachecki z Pieca KAMIS to oryginalna kompozycja przypraw wzbogacona aromatyczną gałką muszkatołową, która idealnie podkreśli smak i aromat pieczonego pasztetu. W składzie mieszanki znalazły się obowiązkowo dodawane do tej potrawy: papryka słodka i ostry pieprz czarny, pikantne i palące ziele angielskie, aromatyczny liść laurowy, szczypta czosnku, a także korzenny imbir i orzeźwiająca kolendra. Staranna receptura i harmonijne połączenie pikantnych i słodkich nut smakowych stworzyły mieszankę oryginalną w smaku i doskonale komponującą się ze smakiem mięs i składników tradycyjnego pasztetu.
Przyprawa do pasztetu Pasztet Szlachecki z Pieca KAMIS, gramatura: 17 g, cena: 1, 89 zł.
Opakowanie Przyprawy do pasztetu Pasztet szlachecki z pieca KAMIS wystarcza na około 1300 g mięsa.
Szynka domowa z jałowcem KAMIS 
Przyprawa do szynki wzbogacona jałowcem z dodatkiem czosnku, papryki i pieprzu
Nieodzownym elementem Wielkanocnego śniadania jest pieczona szynka, która przygotowana według tradycyjnego przepisu nadaje niepowtarzalny smak. Można przygotować ją na wiele sposobów, odpowiednio długo marynując lub pozostawiając w zalewie, używając mieszanki ziół i przypraw własnej receptury lub gotowej kompozycji aromatycznych dodatków. Wbrew pozorom tradycyjna, pyszna, domowa szynka nie musi być daniem trudnym w wykonaniu. W przygotowaniu tego świątecznego specjału pomocna będzie nowa Przyprawa do szynki Szynka domowa z jałowcem KAMIS.
Przyprawa do szynki Szynka domowa z jałowcem KAMIS to wyjątkowa kompozycja przypraw wzbogacona oryginalnym smakiem owoców jałowca, która doskonale podkreśla aromat i smak pieczonej szynki. Wyrazisty charakter mieszance nadają starannie dobrane składniki: intensywny czosnek i aromatyczny pieprz czarny, papryka słodka, liść laurowy oraz majeranek.
Tradycyjna receptura i harmonijne połączenie pikantnych i ziołowych nut smakowych stworzyły mieszankę oryginalną i doskonale komponującą się ze smakiem mięsa wieprzowego i tradycyjnej, pieczonej szynki.
Jałowiec jest krzewem wieloletnim, zajmującym wolne i widne miejsca między drzewami lub na krańcach lasu iglastego. Wysmukły i wyniosły krzew iglasty wyrastający od 1-3 metrów, rzadziej jako drzewo do 10 m. 
Owoce jałowca są ciemnogranatowe i pokryte woskowym nalotem. Owoc ten stosowany jest nie tylko w medycynie ludowej, ale powszechnie jako lek w różnych schorzeniach. Używany w różnych postaciach, najczęściej jako składnik mieszanek ziołowych lub też jako przyprawa kuchenna. Owoce jałowca zawierają olejki lotne (pinen, sabinen, terpineol), cukry (glukoza i fruktoza), garbniki, flawonoidy, związki żywicowe i kwasy organiczne. Najczęściej stosowany jest jako środek moczopędny, zwiększający przesączanie nerek, szczególnie w obrzękach, spowodowanych niedomaganiem nerek lub krążeniem krwi. Pobudza perystaltykę jelit oraz zwiększa wydzielanie soku żołądkowego.
Przyprawa do szynki Szynka domowa z jałowcem KAMIS, gramatura: 22 g, cena na półce: 1, 89 zł.
OpakowaniePrzyprawy do szynki Szynka domowa z jałowcem KAMIS wystarcza na 1200-1400 kg szynki wieprzowej.
Schab pieczony z żurawiną
Przyprawa do schabu wzbogacona słodkim smakiem żurawiny i rodzynek
Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną KAMIS to oryginalna kompozycja przypraw, wzbogacona szlachetną, suszoną żurawiną, która doskonale podkreśla smak i aromat pieczonego schabu.
Mieszanka zawiera całe owoce żurawiny, suszone rodzynki doprawione papryką słodką, czosnkiem i cebulą. Nadaje mięsu słodko-pikantny smak.
Przyprawa ma uniwersalne zastosowanie – może stanowić zarówno marynatę, jak i nadzienie schabu, świetnie się również sprawdza jako podstawa sosu.
Żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach leczniczych. Owoce żurawiny mają dużą wartość odżywczą i leczniczą. Są one bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B-kompleks (B1, B2, B6). Zawierają karotenoidy, sole mineralne, kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Od dawna stosowano żurawinę w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego. Żurawina posiada również działanie antybakteryjne.
Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawiną, gramatura: 20 g, cena na półce: 1, 89 zł
Opakowanie Przyprawa do schabu Schab pieczony z żurawinąKAMIS wystarcza na 600-700 g schabu bez kości.

EDIT: Przepisy na wypieki, dania obiadowe i przystawki. Jedna osoba może zamieścić kilka przepisów (każdy w osobnym komentarzu). Nie zapomnijcie o mailu!

 

20 Comments

  1. Wielkanocne Kurczątka na śniadanie 😉

    – ugotować 10 jajek
    – przeciąć na połowę i wyciągnąć jajka, tak aby nie naruszyć za bardzo skorupki
    – dodajemy majonez i jak kto woli przyprawy typu pieprz ziołowy, ja dodaję np suszonego pomidora z oregano z Kamisa
    – następnie dodaję bardzo drobno posiekaną paprykę
    – z w/w powstaje pasta, którą wypełniamy skorupki
    – rozgrzewamy patelnię i lekko przypiekamy
    – wyciągamy na talerz – i mamy tułów kurczątka
    – następnie z twarogu formuję małe kulki i utykam dwa małe ziarenka pieprzu i mamy głowę i oczka
    – za pomocą wykałaczki mocuję głowę do tułowia
    – całość układam na talerzu z sałatą

    Przepięknie to wygląda, a smakuje obłędnie, nie mówiąc już o alternatywie do gotowanych zwykłych jajek na świątecznym stole

    SMACZNEGO WSZYSTKIM

  2. Keks wielkanocny:
    Składniki:
    20 dag masła, 40dag mąki, 20 dag cukru pudru, 6 jaj, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka i sok z 1/2 cytryny lub kwasek cytrynowy, 50 dag bakalii (lub kandyzowane owoce), cukier puder do posypania, tarta bułka i masło do wysmarowania formy.
    Sposób przyrządzania:
    Masło ucierać stopniowo dodając cukier, po jednym jajku i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy, startą skórkę oraz bakalie otoczone w mące. Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w 180C przez około 60 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
    wperla@wp.pl

  3. Kajmakowy Mazurek

    Nie warto kupować skoro można zrobić samemu 🙂
    Ciasto:
    200g mąki
    100g schłodzonego masła
    50g cukru pudru
    1 jajko

    Masa kajmakowa:
    1 szklanka tłustego mleka lub śmietanki
    10 łyżek cukru
    6 dkg masła
    Cukier waniliowy

    Przygotowanie:
    Przesianą mąkę posiekać z masłem następnie dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 50 minut. Ciasto rozwałkować, przenieść na blachę i piec 20-30 minut w temperaturze 200C.
    Gotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym (ciągle mieszając) do momentu gdy masa zgęstnieje. Masę przestudzić a następnie dodać do niej rozpuszczone masło, ucierając aż masa zwiększy swoją objętość.
    Na upieczone ciasto wylać masę kajmakową i wyrównać przy pomocy łopatki zanurzonej wcześniej w ciepłej wodzie. Do dekoracji można użyć migdałów lub bakalii.
    Smacznego, agpe@op.pl

  4. Mazurek wielkanocny

    Składniki

    180 g mąki + troszkę podczas zagniatania
    50 g cukru pudru
    50 g masła (może być roślinne lub zwykłe)
    szczypta soli
    jajko

    wierzch mazurków:

    2 szklanki cukru pudru
    sok z całej cytryny
    kilka łyżek dżemu (np. porzeczkowego)
    owoce kandyzowane i bakalie do przybrania

    Mąkę mieszam z z cukrem pudrem i masłem. Najpierw nożem tak siekam, by kawałeczki masła były jak najmniejsze.

    Potem dłońmi lekko podrzucam.
    Robię dołek, wbijam jajko, dodaje sól i zagniatam.
    W trakcie zagniatania podsypuje delikatnie mąką, ale nie za mocno.

    Zagniatam by się nie lepiło ciasto za bardzo do rąk, ale troszke lepkie musi być.
    Zawijam w folie i ostawiam na około 30 minut do lodówki, można też na 15 minut do zamrażarki.
    Ciasto wyjmuję z lodówki, podsypuję blat mąką i wałkuję na duży prostokąt. Przecinam na dwa mniejsze prostokąty – równam brzegi by były to prostokąty. Moje prostokąty wyszły 20 x 15 cm.

    Możecie zrobić jeden większy, ale serio dwa mniejsze są poręczniejsze.

    Z resztek wycinam kwiatuszki lub formuje zwykły wałeczek.
    Kwiatuszki układam na brzegu lekko dociskając (by się przykleiły), kładę je tak by kwiatuszki lekko zachodziły na siebie.

    Nie musicie robić kwiatuszków, możecie po prostu zrobić wspomniane wałeczki i też tak lekko docisnąć.
    Powierzchnie ciasta nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 15 – 17 minut.
    Wyjmuję z piekarnika jak ostygną, bo wtedy robią się sztywniejsze i nie ma zagrożenia, że się przełamią.

    Cukier puder nasypuje do pojemniczka i dodaję sok z cytryny (uwaga na każdego mazurka – ja robiłam dwa mniejsze, ale możecie jeden większy – wykorzystuję szklankę cukru pudru i sok z połowy cytryny). Mieszam na lukier.
    Mazurki smaruję dżemem, nie za bardzo tak troszkę.

    Polewam ostrożnie lukrem, tak by za bardzo nie smarować a raczej by lukier rozlał się na warstwie dżemu.

    Jesli wybraliście ciemny dżem jak ja to miejscami pewnie będzie widać smugi kolorowe, ale przy dekoracji wszystko „zatuszuję” 🙂
    Na mokrym lukrze robię dekoracje. układam kwiatuszki z kandyzowanych owoców lub bakalii, możecie też zrobić wzorki.

    Wszelkie napisy (gotowymi pisakami) robi się dopiero na zastygłym lukrze).

    Mazurka odstawiam do lodówki lub po prostu na stół by lukier zastygł, to zajmuje mu niewiele czasu (pół godzinki około). Gotowe.

    smacznego 🙂 krzychute@wp.pl

  5. Moją ulubioną potrawą na Wielkanoc jest najzwyklejsza baba drożdżowa z rodzynkami lub żurawiną.

    Składniki:

    3 – 3,5 szklanki mąki (użyłam 3,5)
    5 dag drożdży świeżych lub 21 g suchych (3 opakowania po 7 g)
    6 żółtek, roztrzepanych
    1 jajko, roztrzepane
    szczypta soli
    1 szklanka mleka, letniego
    pół szklanki drobnego cukru
    125 g masła, roztopionego i przestudzonego
    15 dag rodzynek
    ekstrakt cytrynowy (2 łyżeczki) lub aromat cytrynowy

    Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszać (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką (hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

    Po tym czasie ciasto wyjać, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Ciasta nałożyć do 1/3 wysokości formy (u mnie wyszły dwie babki: jedna jak na zdjęciu, druga mniejsza). Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).

    Piec w temperaturze 170ºC, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy – u mnie 30 minut, ale bywa też dłużej). Nie piec dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce, potem studzić na kratce.

    Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszać z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwać, nasączyć.

    Można również polać lukrem: 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 – 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.

    anna.ernest@wp.pl

  6. Wielkanoc kojarzy mi się przede wszystkim z wiosną, nowym życiem… i żółtymi kurczakami. Moim popisowym daniem wielkanocnym są kurczaki mini-pasztety w cieście drożdżowym. Danie jest niezwykle ciekawe, apetyczne i absolutnie wielkanocne!!!

    Kurczaki mini-pasztety w cieście drożdżowym

    Składniki na pasztet:
    – mięso z rosołu (2 uda z kurczaka, ok. 200 g mięsa wołowego),
    – warzywa z rosołu (1-2 średnie marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera),
    – średnia cebula,
    – 2 małe kajzerki,
    – 2-3 jajka,
    – pieprz, sól,
    – gałka muszkatołowa Kamis,
    – oliwa.

    Składniki na ciasto drożdżowe:
    – 300 g mąki pszennej,
    – 25 g świeżych drożdży,
    – 1 łyżeczka cukru,
    – niecała łyżeczka soli,
    – 150 ml letniej wody,
    – 2 łyżki śmietany,
    – 2 łyżki oliwy.

    Dodatkowo:
    – czerwony barwnik spożywczy,
    – 18 ziarenek pieprzu,
    – roztrzepane białko.

    Na początku gotujemy rosół z dodatkiem warzyw i mięsa (lista składników na pasztet). Właściwe przygotowanie rozpoczynamy od ciasta, ponieważ będzie potrzebowało czasu do wyrośnięcia, w trakcie którego zrobimy pasztet. Rozpuszczamy drożdże w niewielkiej ilości wody (tej ze składników powyżej). Czekamy chwilę, aż zaczną „pracować”, a następnie łączymy w misce wszystkie składniki na ciasto. Kiedy powstanie ciastowa kula, przekładamy ją na blat i wyrabiamy do elastyczności. Wkładamy je do tej samej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy pasztet. Z ugotowanego rosołu wyjmujemy mięso i warzywa, studzimy. Kiedy będą już chłodne, oddzielamy mięso od kości. Na patelni z niewielką ilością oleju wrzucamy pokrojoną w ósemki cebulę. W międzyczasie rozmaczamy w garnku z wodą kajzerki. Kiedy mięso już zupełnie zimne, wrzucamy do maszynki do mielenia naprzemian mięso, warzywa z rosołu, cebulę i rozmoczone w wodzie kajzerki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Na koniec przyprawiania dodajemy 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej KAMIS. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę z białek, dodając do niej szczyptę soli. Do przyprawionego pasztetu dodajemy żółtka i mieszamy (najlepiej ręką). Kiedy piana z białek będzie gotowa, dodajemy ją do pasztetu i delikatnie łączymy. Kiedy pasztet będzie już gotowy, wracamy do ciasta. Wyrabiamy je jeszcze przez chwilę, a następnie kroimy na 10 części, z czego ostatnia może być mniejsza (do ostatniego placuszka można dodać czerwony barwnik). Wszystkie wałkujemy na niewielki placuszek. Do każdego (9 z 10) z nich wkładamy pasztet, dokładnie sklejamy brzegi, formujemy kulę, którą trochę spłaszczamy. Z ostatniego placuszka wycinamy skrzydełka, dzioby, łapki i grzebyki. Przyklejamy je do ciasta za pomocą białka. Oczy tworzymy za pomocą ziarenek pieprzu. Pozostawiamy kurczaki do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie smarujemy wszystkie odrobiną oliwy i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20-30 minut. Smacznego!!!!

    marikac1@wp.pl

    Na FB: Marika Wojciechowska

  7. Moim ulubionym daniem świątecznym, które zawsze było na stole wilkanocnym jest ŚWIĘCONKA zwana też Trzęsionką. Robił ją mój tata. Podawana była zawsze na obiad jako „dodatkowa” zupa oprócz żurku. Przygotowywało się ją z serwatki i z tego co zostało z „święconego koszyka”.

    Składniki:
    -wiejska serwatka (tzn z wiejskiego mleka, inna nie daje tego smaku)
    -wszelkiego rodzaju kiełbasy i wędliny święcone w sobotę (ilość zależy od tego jaką gęstą chcemy Święconkę)
    -jajka także święcone
    -chrzan oczywiście święcony
    -sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Zagotować serwatkę, wędliny, kiełbasę i jajka pokroić w kostkę dodać do serwatki, następnie dodać chrzan (ilość zależy od tego jak bardzo lubimy chrzan 🙂 ), doprawić solą i pieprzem.

    Smacznego!
    Pozdrawiam!

    m_wilq@wp.pl

  8. Ojej, ciężko jest wybrać tylko jedno danie… Wielkanoc to magiczny czas (także pod względem kulinarnym) 🙂 Stół ugina się od pyszności, a potem aż ciężko się podnieść po takiej wyżerce!
    Z całej gany świątecznych przepisów chciałabym polecić Ci ten na marynowaną szynkę. Wyjątkową, bo z goździkami. Robimy ją rzadko, bo raz w roku. Na święta wielkanocne i nie ukrywam, że z utęsknieniem na nią czekam 😉 Może i Ty się skusisz? Naprawdę polecam!

    MARYNOWANA SZYNKA Z GOŹDZIKAMI

    Składniki:
    2 kg szynki
    10 dag goździków
    szklanka wytrawnego białego wina
    pół łyżeczki suszonej melisy
    pół łyżeczki suszonego tymianku
    łyżka cukru
    po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
    sól
    kilka plastrów ananasa z puszki

    Wino wymieszać z melisą, tymiankiem, pieprzem, cukrem oraz zielem angielskim i wolno gotować około 10 minut.
    Opłukane i osuszone mięsko zalać gorącą marynatą. Gdy marynata ostygnie, wstawić mięso do lodówki na co najmniej 24 godz (w tym czasie należy kilkukrotnie obrócić mięso).
    Mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, natrzeć solą. Skórkę naciąć w kratkę i naszpikować goździkami.
    Włożyć do natłuszczonej formy.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200st, aż skórka będzie rumiana. W trakcie pieczenia co pewien czas podlewać marynatą.
    Udekorować plastrami ananasa.

    Niestety, nie posiadam zdjęcia 🙁 nie potrafię robić ładnych zdjęć mięsom i nawet nie podejmowałam się tego w zeszłym roku. Ale w tym roku może uda mi się zrobić jakieś sensowne 🙂 mogę tylko zagwarantować, że smakuje wybornie!
    Pozdrawiam!

    dzismamochotena@onet.eu

  9. Danie na Wielkanoc.Napewno babka,a tym razem:
    Rumowo-waniliowa babka w gorzkiej polewie
    Słodka aromatyczna babeczka. Dobra nie tylko w nasze święto.

    Wszystkiego najlepszego kobietki 🙂

    Składniki:

    3/4 szklanki cukru pudru

    2 szklanki mąki

    4 jajka

    200 gram margaryny

    4 łyżki śmietany 18%

    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    50 ml rumu

    laska wanilii Kamis

    Żółtka ucieramy z cukrem na puch stopniowo dodajemy dodajemy miękką margarynę.Ciągle ucierając wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy śmietanę.Laskę wanilii przecinamy wzdłuż czubkiem noża.Wydrążamy środek z nasionkami i przekładamy do miski z ciastem. Wlewamy rum.

    Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Mieszamy łyżką. Formę smarujemy olejem i wysypujemy tarta bułką. Ostrożnie przelewamy ciasto. Wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy temp.180 stopni około 50 minut
    Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka.Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą oblewamy powoli przestudzone ciasto.

    sylwia.chmielek@wp.pl

  10. JAJKO NA SZPINAKU
    – 2 opakowania ciasta francuskiego
    – 6 jajek
    – 30 dag szpinaku
    – łyżka masła
    – 2 ząbki czosnku
    – 6 łyżek śmietany
    – 20 dag sera gorgonzola
    – 15 dag szynki
    – mała puszka kukurydzy
    – gałka muszkatołowa
    – sól
    – biały pieprz
    – żółtko
    Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Szynkę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć. Szpinak umyć, pokroić. Czosnek obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek, zeszklić. Dołożyć szpinak, dusić 15 min. na małym ogniu. Dodać śmietanę, wymieszać, podgrzać. Szpinak połączyć z pokruszoną gorgonzolą, szynką i kukurydzą. Doprawić szczyptą gałko muszkatołowej, solą oraz białym pieprzem. Ciasto pokroić na 12 prostokątów. Na połowę nałożyć warstwę szpinaku z serem, szynką i kukurydzą, ułożyć jajko. Każdy pasztecik przykryć drugim kawałkiem ciasta, zlepić brzegi. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. Podawać na ciepło.
    ewelina.jaroszczuk@gmail.com

  11. Na Wielkanocne śniadanie proponuję jajeczka przepiórcze w ogórkowych roladkach.
    Składniki:
    •12 przepiórczych jajeczek
    •Kilka rzodkiewek
    •1 ogórek wężowy
    •2 łyżki majonezu
    •1 łyżka posiekanego koperku
    •1 ząbek czosnku
    •Sól
    •Pieprz
    Jajeczka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Ogórek umyć, nie obierać, pokroić na cienkie plastry (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw). Rzodkiewkę umyć i pokroić w półplasterki.
    Jajka owijać plasterkami ogórka i spinać wykałaczką. Delikatnie wsunąć rzodkiewkę do każdej roladki.
    Majonez wymieszać z solą, pieprzem, koperkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Podawać z roladkami.

    smaczniezjoanna@gmail.com

  12. Nie wyobrażam sobie Świąt bez żurku. Oczywiście najlepszy jest domowy żurek przygotowany na własnym zakwasie, z domową kiełbasą, jajkami i domowym chlebem lub podany w chlebowych miseczkach, doprawiony bardzo aromatycznymi ziołami i przyprawami. Więc łączy kilka składników charakterystycznych dla tych właśnie Świąt – składników, które wcześniej były w koszyku ze święconką.

    Ja już poczyniłam pierwsze kroki i już czekam na zakwas.
    http://www.magielkuchenny.pl/outer/img/zakwas-na-zurek.jpg

    Przepis na żurek

    Składniki:
    • ok 500 ml zakwasu na żurek;
    • ok. 2 litry wywaru lub wody;
    • ok. 600 g kiełbasy lub wędliny którą lubimy np. wędzonki, białej kiełbasy – najlepiej, lub boczku;
    • 1-2 liście laurowe;
    • 2-3 ząbki czosnku;
    • 1 łyżeczka pieprzu;
    • 1 łyżka majeranku;
    • 1 łyżeczka przyprawy do żurku KAMIS;
    • 1 łyżeczka soli;
    • śmietana do zabielenia;
    • jajka do pokrojenia na talerz;
    • można też dodać odrobinę chrzanu.

    Przygotowanie:

    Na początku nastawiamy jajka aby ugotowały się na twardo. Do drugiego garnka wlewamy wodę, dodajemy kiełbasę, czosnek , pieprz i liście laurowe. Gotujemy ok. pół godziny. Następnie wyciągamy kiełbasę i odkładam by lekko przestygła i kroimy w plasterki. Do wywaru dodajemy zakwas, wszystko należy dobrze wymieszać i zabielić śmietanę. Na końcu dodajemy kiełbasę, doprawiamy ziołami i jeszcze chwilkę gotujemy.

    Nakładamy jajka na talerz i zalewamy zupą.
    Żurek najlepiej podać odgrzany drugiego dnia kiedy przejdzie aromatem przypraw i wędlin.

    kasiek.k@o2.pl

  13. Ja ponieważ bardzo lubię pasztety warzywne i robię je od kilku lat na święta to proponuję przepis na:

    PASZTET Z CIECIERZYCY

    Składniki:
    • 2 szklanki ciecierzycy
    • 2 ziela angielskie
    • 1 liść laurowy
    • 2 marchwie, obrane i ugotowane
    • 1 duża biała cebula, obrana, pokrojona w kostkę i podsmażona na maśle
    • 3 jajka, rozmącone
    • 1 por (biała część), pokrojony w talarki i podsmażony na maśle
    • 1 łyżeczka kuminu
    • 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
    • 2-3 łyżki oliwy czosnkowej
    • przyprawa do pasztetu „pasztet szlachecki z pieca Kamis”
    • sól morska prowansalska Kamis
    • pieprz czarny
    • masło + bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy
    • szczypta gałki muszkatołowej Kamis

    Dzień przed pieczeniem:

    Ciecierzyce wsypać do dużego garnka, zalać 1 litrem przegotowanej wody, odstawić do napęcznienia na całą noc.

    W dniu pieczenia:

    Do garnka z zalaną ciecierzycą wrzucić liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Garnek ustawić na kuchence, gotować ciecierzycę na średnim płomieniu przez ok 1 h, do momentu, aż stanie się miękka.
    Kiedy ciecierzyca jest już ugotowana odcedzić ja na sicie, wyjąć liść i ziele, zostawić do przestygnięcia.
    Lekko przestygniętą ciecierzycę wraz z ugotowaną marchewką, podsmażoną cebulą i porem przekręcić przez maszynkę. Do masy warzywnej dodać jajka, kumin, paprykę w proszku, oliwę czosnkową oraz sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przyprawę do pasztetu Kamis do smaku, mieszać dokładnie. Przekładać całość do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, wygładzić wierzch. Piec w 180 stopniach ok. 40-45 min.

    kamil_111@interia.pl

  14. A ja cały rok czekam na Wielkanoc, bo z nią kojarzy mi się przede wszystkim jedno danie: sos tatarski! Uwielbiam Wielkanocne śniadanie i smak sosu, którego nic nie zastąpi!

    Sos tatarski

    – 10 jajek ugotowanych na twardo,
    – 1 małe opakowanie ogórków kiszonych,
    – 2 spore cebule,
    – 1 majonez,
    – 1 czubata łyżka musztardy,
    – sól, pieprz.

    Wszystkie składniki (jajka, ogórki i cebulę) kroimy na drobną kosteczkę. Mieszamy razem z majonezem, musztardą i przyprawiamy do smaku. Smacznego! Proste i szybkie – najlepsze!

    marikac1@wp.pl

  15. Moje ukochane wielkanocne danie to jajka faszerowane w skorupkach. Nie wyobrażam sobie świąt wielkanocnych bez tych jajek.

    Składniki:

    20 jajek
    2 pęczki szczypiorku od dymki
    125 g masła roślinnego
    sól, pieprz, czerwona słodka papryka

    Jajka gotujemy na twardo. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekrajamy jajka ostrym nożem na połówki. Nie obieramy ze skorupki. Łyżeczką ostrożnie wybieramy jajko ze skorupek. Skorupki odkładamy, jajka wrzucamy do miski. Wszystkie jajka rozgniatamy w misce w drobniutką masę, prawie jak na pastę. Siekamy drobno szczypiorek i dorzucamy do rozgniecionych jajek. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Otrzymaną masą napełniamy odłożone skorupki, po czym maczamy każdą połówkę w stroną jajeczną w bułce tartej. Jajka podsmażamy na maśle roślinnym.

    Z jajkami można też trochę poeksperymentować – czasem do masy jajecznej dodaję trochę tartego żółtego sera, curry, albo koncentratu pomidorowego. Można też zamiast w bułce tartej „umoczyć” je w sezamie i tak usmażyć.

    shinju1@wp.pl

  16. Moje danie na Wielkanoc:
    Pasztet z bakłażana i mascarpone
    SKŁADNIKI:

    1 mały filet z kurczaka
    1 bakłażan mały
    1 cebula
    4-5szt pomidorów suszonych
    kilka listków bazylii (dałam suszoną )
    25g masła
    250g.mascarpone
    1 jajko
    woda i ziarenka smaku
    sol
    pieprz
    2 ząbki czosnku
    tymianek
    gałka muszkatołowa
    Bakłażana i cebulę skroiłam w plastry i posoliłam,odstawiłam na 15 minut.
    Po tym czasie opłukałam wodą i wysuszyłam ręcznikiem papierowym.
    Pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju ( nie za dużo bo bakłażan chłonie oliwę jak gąbka..)
    Dodałam tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, podlałam kapką wody i dusiłam do miękkości.
    Ugotowane mięso pokroiłam na małe kawałki i wrzuciłam do blendera i dolałam trochę rosołu żeby się dobrze miksowało i masa nie była sucha.
    Powstała gęsta papka.
    Cały czas miksując dodałam bakłażana z cebulą ,pomidory,bazylię i masło.
    Dodałam jajko i mascarpone.
    Doprawiłam do smaku gałką i odrobiną soli i pieprzu
    Przełożyłam do długiej wąskiej foremki i piekłam w 170stopniach przez godzinę.
    Do piekarnika na dno należy wstawić naczynie z wodą aby pasztet nie wysechł.
    Dorota Owczarek
    dolores1264@o2.pl

  17. Bez wątpienie mój ulubiony przepis Wielkanocny 🙂 Zdjęcie wklejam na Fb 🙂

    Żurek z kiełbasą zapiekaną w cieście

    1 laska dobrej swojskiej kiełbasy
    ciasto francuskie (tyle aby zawinąć w nie kiełbasę)
    litr bulionu drobiowego
    0,5 litra zakwasu żytniego na żurek
    2 ząbki czosnku
    mała laska białej kiełbasy
    łyżeczka majeranku
    sól i pieprz do smaku
    4 łyżeczki chrzanu
    4 jajka

    Kiełbasę swojską zawijamy w ciasto francuskie i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Po wyjęciu z pieca ostrym nożem tniemy na plasterki o grubości około 1,5 cm.
    Do bulionu wlewamy zakwas, a po zagotowaniu wrzucamy białą kiełbasę.
    Gotujemy około 20 minut, po czym doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
    Przed samym podaniem do każdej miseczki dodajemy po łyżeczce chrzanu ze słoika i podajemy z kiełbasą w cieście i jajkiem.
    Smacznego 🙂

    Pozdrawiam 🙂 mientablog@yahoo.com

    • Wielkanocny pasztet gotowany w plastrach marchewki:
      * 25 dag łopatki
      * 25 dag wołowiny
      * 1 duża marchew,
      * 1 czerstwa bułka,
      * 1 szt. jajko,
      * 1 łyżka przyprawy pasztet szlachecki z pieca Kamis
      * 1 łyżeczka soli
      * 3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylia Kamis
      * 1 łyżka ziół prowansalskich
      Mięso mielimy 2 razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Powstałą masę łączymy z czerstwą bułką, namoczoną uprzednio w wodzie. Bułka wiąże masę i ją spulchnia ją. Jako dodatkowy składnik wiążący masę dodajemy jajko.
      Składniki pasztetu starannie wyrabiamy, a otrzymaną masę doprawiamy do smaku solą, łyżką przyprawy do pasztetu i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Masa powinna mieć jednolitą strukturę o pikantnym smaku.
      Marchew obieramy ze skórki i za pomocą obieraka do warzyw kroimy w długie cienkie paski, które układamy, na rozłożonej folii spożywczej, tworząc prostokąt, każdy pasek marchewki musi zachodzić na siebie.
      Przyrządzoną masę pasztetową wykładamy na prostokąt z marchewki, zwijamy całość tak by końce marchewki zachodziły na siebie, dokładnie zwijamy folię wiążąc ją na końcach, masa powinna mieć kształt batonu. Ostrożnie przekładamy do sita parowara, przykrywamy pokrywką, a na dno pojemnika ociekowego wsypujemy łyżke ziół prowansalskich. gotujemy na parze ok. 40 minut.
      Gdy pasztet przestygnie wyjmujemy go z pojemnika w którym się gotował i wstawiamy do lodówki do zupełnego wystygnięcia.
      Gdy pasztet jest gotowy, wyjmujemy go z folii i kroimy w plastry, podajemy na zimno.

  18. KLOPS Z JAJKIEM Á LA MOPS

    Składniki na 3 keksówki:
    1 kg mielonej szynki wieprzowej
    0,8 kg mielonej cielęciny
    9-12 jajek
    2 cebule
    3 marchewki
    200 g groszku
    6 łyżek tartej bułki
    1/2 pęczka natki pietruszki
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól, pieprz

    1. Ugotować 6-9 jajek na półtwardo (5 minut)
    2. Marchewki gotować 5 minut i ostudzić.
    2. Posiekać cebulę i natkę.
    3. Wymieszać mięso mielone z cebulą, natką, bułką tartą, 3 surowymi jajkami i przyprawami.
    4. Wyłożyć połowę przygotowanej masy do foremek. Zrobić małe zagłębienia na jajka (od 2-3 w każdej foremce), umieścić w nich jajka, wyłożyć do foremek resztę mięsa.
    5. Piec w temperaturze 180 stopni około 2 godzin. Najlepiej w kąpieli wodnej.

    A dla tych, którzy nie znają zamieszczam wiersz Jana Brzechwy „Mops”
    „W kuchni stał na stole klops.
    Mops do klopsa chyłkiem – hops!
    Gdy się najadł tak, że spuchł aż,
    Nagle zjawił się pan kucharz.

    Patrzy, blednie – nie ma klopsa,
    Rzecze tedy groźnie do psa:
    „Ja przepraszam pana mopsa,
    Pan mi tu za bardzo hopsa,
    Żeby pan nie dostał kopsa!”

    Na to mops wyszczerzył kły
    I odszczeknął bardzo zły:
    „Fe! A cóż to za maniery?
    Jeśli mam być całkiem szczery,
    Na mnie nawet pan nie dmuchnie,
    Bo i tak chcę zmienić kuchnię,
    A to głównie z tej przyczyny,
    Że nie znoszę siekaniny!”
    Po czym precz odrzucił sztuciec,
    Warknął, burknął i chciał uciec.

    Kucharz, widząc to, wpadł na psa,
    Porządnego dał mu klapsa,
    A na obiad zamiast klopsa,
    Spożył – zły jak mops – rolmopsa.”

    Anna Włodarczyk
    ania@wlodarczyki.net

  19. Moja ulubiona babka:)
    margaryna
    30dag cukru
    5 jaj
    0,5 kg mąki
    1szkl mleka
    1op. proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę , a następnie delikatnie wymieszać z ciastem. Formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny.

Dodaj komentarz