W mojej tajskiej kuchni. Daria Ładocha – Recenzja!

Gdy po raz pierwszy zobaczyłam okładkę tej książki nie byłam do końca przekonana czy jej zawartość jest godna uwagi. Nie specjalnie wiedziałam kim jest jej autorka. Co prawda kilka razy widziałam ją na antenie DDTVN gdy gotowała jakieś dania eko dla dzieci. Ale tajska kuchnia?? Któż to w ogóle jest?? Dodam, że kuchnia tajska nie jest moją mocną stroną. Przepisy, które pojawiają się na blogu zwykle są moją inwencją twórczą (opartą na jakiejś inspiracji – zwykle fotograficznej) a ich doprawienie opieram na własnych kubkach smakowych.

Nie oceniać nigdy książki po okładce – tak mnie uczyli w szkole. Ok. Zajrzyjmy do środka. W końcu pozycja jest dość duża i ciężka. Na pierwszy rzut oka bardzo ładnie wydana. Gruba okładka, przyjemna w dotyku. Strony wykonane z bardzo ładnego papieru.

tajskiej-kuchni-ksiazka-6285-side

Pierwsze kilka stron to oprócz wstępu również krótkie wyjaśnienie dlaczego autorka zdecydowała się na napisanie książki z przepisami kuchni tajskiej. I tutaj miłe zaskoczenie gdyż dowiadujemy się, że nie jest to po prostu chwilowa fantazja i odcinanie kuponów od telewizyjnej sławy a książka to coś więcej niż „chwilowa moda na gotowanie”. Daria przemierzając Tajlandię poznała tajniki pracy m.in. tajskich szefów kuchni. Jej nauka to nie tylko teoria ale również praktyka. Czuć to w każdym przepisie. Nie jest to suche przepisanie listy składników ale rzeczywiste przeżywanie przygody z kuchnią orientalną.

tajskiej-kuchni-ksiazka-6289-side

„W mojej tajskiej kuchni” zawiera 90 przepisów na dania szybkie, efektowne i bardzo tajskie. Do każdego przepisu znajdziemy przejrzystą listę składników a sama receptura napisana jest prosto i praktycznie. Zdjęcia są wręcz cudowne. ładnie wystylizowane dania w klimacie nawiązującym oczywiście do dań orientalnych. Wszystko w ciepłym świetle. Przeglądając książkę naprawdę miałam wrażenie, że gotowane były w ciepłym i miłym miejscu.

Reasumując uważam, że to pozycja godna uwagi. Jest to zdecydowanie książka dla miłośników kuchni tajskiej ale takich, którzy nie wymagają od dań bardzo skomplikowanej receptury i składników. Nie jest to książka dla eksperta – jeżeli takowy w ogóle po książkę by sięgnął. Myślę, że idealnie sprawdzi się jako początek drogi w gotowaniu dań właśnie tej kuchni. Myślę, że idea popularyzacji zdrowego, domowego żywienia przy użyciu orientalnych smaków została w dużej mierze zrealizowana.

„W mojej tajskiej kuchni” Daria Ładocha

Wyd. Pascal, cena okładkowa 64,90zł

Można ją kupić na stronie wydawnictwa KLIK

Dodaj komentarz