Ule na dachu Regent Warsaw Hotel

Niedaleko ścisłego centrum Warszawy na skrzyżowaniu dwóch ulic – Belwederskiej i Spacerowej znajduje się nowoczesny hotel – Regent Warsaw Hotel. Wyróżnia go nie tylko architektura i luksusowy wygląd, ale także pasieka. Założona na dachu budynku stała się jego wyróżnikiem i na stałe wpisała się w grono europejskich obiektów ekologicznych. Jest to przykład umiejętnego łączenia biznesu z działaniami na rzecz ochrony przyrody.

batch_zdjęcie 4-checker

W 2011 roku narodził się pomysł i chwilę później na dachu stanęły dwa ule. Bliskość Łazienek Królewskich oraz parku Morskie Oko zapewniła pożywienie pszczołom i sprawiła, że pasieka zaczęła się rozrastać.

Czy więc miód pobierany w mieście może być zdrowy i wartościowy? Szef kuchni i opiekun pasieki – Dariusz Suchenek odpowiada, że tak. Dodaje, że pszczoły w mieście korzystają z bogatej roślinności występującej w parkach. Warszawa jest bogata w tereny zielone  i nie ma ryzyka, że pożywienia zabraknie. Na wsiach panują zwykle monokulturowe uprawy (np. rzepaku) a gdy kończy się sezon upraw kończy się również pokarm dla pszczół. W mieście miód produkowany jest na bazie różnorodnych składników, dzięki czemu jego smak jest wyjątkowy.

Czy więc problemem nie są metale ciężkie? Pszczoły dobrze radzą sobie z ich filtrowaniem a miód z Regent Warsaw Hotel jest regularnie badany pod tym kątem w wyspecjalizowanych ośrodkach. Ostatnie badania wykazały, że daleko mu do przekroczenia minimalnej normy stężenia metali.

Obecnie na dachu hotelu znajduje się 7 uli, które zamieszkuje około 350 tyś pszczół. Produkują one w ciągu 2 tygodni nawet 176 kg miodu. Jest to imponujący wynik, który ciężko osiągnąć nawet w większych pasiekach na terenach wiejskich.

batch_zdjęcie 4-1-checker

Z 10 plastrów otrzymaliśmy podczas warsztatów około 18 kg miodu. To imponujący wynik.

Nad zdrowiem pszczół i całej pasieki czuwają pracownicy hotelu oraz wyspecjalizowani pszczelarze z całego kraju. Miód powstały w ten sposób jest serwowany gościom oraz stosowany w kuchni jako jeden z wielu ekologicznych produktów. Nie jest to niestety produkt dostępny w sprzedaży i w całości jest przeznaczany na potrzeby hotelu. Aby więc spróbować tego specjału należy wybrać się do restauracji Venti-Tre znajdującej się w hotelu i zamówić miodowe potrawy z karty.

batch_zdjęcie 2-2-checker

Tatar z łososia w miodowym vinegret. Kaczka w miodzie z grzybami i kluseczkami z ricottą. Lody cydrowo-miodowe ze świeżymi owocami. Miód z Regent Warsaw Hotel – Łazienki gold.

6 Comments

  1. Pingback: Sierpień

Dodaj komentarz