Truskawkowe babeczki i drukowanie z HP

W pewne słoneczne popołudnie postanowiłam razem z moją córką upichcić muffinki. Sezon na truskawki w pełni a ona wręcz szaleje za tymi słodkimi owocami. Przygotowałam więc wcześniej listę składników w postaci obrazkowej i zabrałyśmy się do pracy.

hp-5067

Natalia po kilku chwila stwierdziła, że praca w kuchni jest „taaaka nuuudnnnaaa” i zabrała się za twórczość własną. Zaczęła również wymyślać więcej kreatywnych zajęć „na potem”.

hp-5098

Najpierw było to kolorowanie listy składników a po chwili przygotowywanie teatrzyku i wcielanie się w rolę jej ulubionej bohaterki z kreskówek – Zosi.

hp-5009 hp-5026 hp-5018

Dzięki zaprogramowanej aplikacji w modelu HP Deskjet Ink Advantage 3545 przygotowanie i wydrukowanie wszystkich niezbędnych elementów zajęło dosłownie chwilę. Urządzenie zainteresowało nawet nasze zwierzaki. Pies z zaciekawieniem cały czas obserwował wylatujące zadrukowane kartki a kot gdy drukarka przestała drukować zaczął na nią polować.

Ogromnym ułatwieniem przy obsłudze tego urządzenia jest możliwość drukowania zdjęć czy rysunków prosto z tabletu czy smartfona. Dzięki pracy przez WIFI wszystko jest bardzo proste a sama drukarka nie wymaga instalacji na każdym z tych urządzeń. Wciskam po prostu drukuj i rysunki wypadają z niej same. Przyciskając jeden przycisk można również dzięki skanerowi przekopiować rysunek z ulubionej książki i dać dziecku do pokolorowania 🙂

Zrzut ekranu 2015-06-03 o 07.33.18

Więcej zdjęć znajdziecie na moim kanale na Instagramie

Ja w tym czasie wróciłam do kuchni a Natalia zajęła się wycinaniem.

hp-5036 hp-5032

Po wycięciu i pozaginaniu wszystkich elementów ustawiła teatrzyk i zaczęła bawić się w odgrywanie ról. Ja spokojnie dokończyłam babeczki i wypiłam kawę 🙂

hp-5039 hp-5043 hp-5049

Na deser obie zjadłyśmy babeczki, które Natalia sama udekorowała posypką.

hp-5083

Składniki:

  • 200g truskawek – umytych, pozbawionych szypułek i pokrojonych na ćwiartki
  • 120g miękkiego prawdziwego masła
  • 120g cukru – biały można zastąpić brązowym
  • jajko
  • 300g kwaśnej śmietany
  • 250g mąki pszennej tortowej – u mnie tortowa
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia – można użyć 2 łyżeczek proszku i 1 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • do dekoracji: bita śmietana, posypka lub po prostu odrobina cukru pudru

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek wykładamy papilotkami.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i śmietanę. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól). Masę mączną oraz maślaną mieszamy ze sobą. Najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki

Foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch układamy po kilka kawałków truskawek i lekko wciskamy je w ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Odstawiamy do wystygnięcia i dekorujemy bitą śmietaną oraz ulubioną posypką.

Wpis przygotowany przy współpracy z marką HP.

Dodaj komentarz