Tosty francuskie z bananem, granatem i miodem

Śniadania na słodko to moje uzależnienie. Uwielbiam zaczynać dzień z rana od słodkiej przekąski oraz szklanki ciepłego mleka (najlepiej z kawą!). Weekendy to taki moment gdy czas zatrzymuje się w miejscu i gdy tylko odpowiednio wcześniej zrobię zakupy mogę w kuchni poszaleć. Uwielbiam to!

Dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku i jest elementem zabawy Wypiekanie na śniadanie. Co tydzień wraz z innymi blogerami odtwarzamy receptury a efekty tej pracy publikujemy na swoich blogach.

Składniki:

  • bułka lub chałka – może być wyschnięta
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • owoce – u mnie granat oraz banan
  • miód lub cukier puder
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub zwykłe do smażenia

Jajka roztrzepujemy z mlekiem, szczyptą soli oraz cukrem. Bułkę kroimy na kromki. Rozgrzewamy patelnię razem z masłem klarowanym (jeżeli używamy zwykłego masła warto na patelnię dolać łyżkę oleju rzepakowego – nie będzie się palił tak szybko). Dopiero gdy masło się dobrze rozgrzeje kromki obtaczamy w masie jajecznej i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor.

Banana kroimy w plasterki. Granat przekrawamy na pół i przy pomocy drewnianej łyżki wypukujemy nasiona.

Usmażone tosty podajemy wraz z owocami i polewamy miodem.

W tym tygodniu gotowały ze mną: Prawo do gotowania z pasją, Smaczna pyza, Gotowanie jest łatwe, Magiczne życie Marty, I to… i tamto.., 6 Niebo i in.

9 Comments

Dodaj komentarz