Torcik kawowy

Torcik o delikatnym kawowym posmaku na migdałowym spodzie. Całość oblana mleczną czekoladą pod którą skrywają się chrupiące, pokruszone kawowe ciasteczka. Uwaga! Bardzo słodki!

Inspirowany jest trochę torcikiem z IKEA. Kto raz spróbował tego specjału w ich bistro ten wie o czym mówię. Ja dodałam od siebie kawę!

Nie będę się bardziej rozpisywać. Po prostu jak Ci się spodoba to go zrobisz. Potem spróbujesz. A wtedy na pewno się w nim zakochasz.

Składniki na tortownicę o średnicy ok 26cm (ja robiłam to ciasto w tortownicy Tchibo):

Spód:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 150g cukru pudru
  • 100g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Dodajemy migdały i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie ale dokładnie mieszamy całość. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem i wysypaną mąką tortownicę. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Krem kawowy:

  • 4 żółtka
  • 100g cukru
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 150g masła
  • 2 łyżki espresso (ja zaparzałam Tchibo elegant)

Żółtka w metalowej misce miksujemy z cukrem na biały kogel mogel. Śmietanę zagotowujemy w rondelku i cienkim strumieniem dodajemy do żółtek ciągle miksując na najwyższych obrotach. Miskę przekładamy nad kąpiel wodą (w garnku zagotowujemy niewielką ilość wody i stawiamy na górę naszą miskę) i ciągle ubijamy np trzepaczką. Gdy osiągniemy konsystencję gęstej śmietany zdejmujemy z pary i dodajemy utarte na puch masło. Na końcu dodajemy espresso i dobrze miksujemy. Wylewamy na wychłodzony spód i wkładamy do lodówki.

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 opakowanie Jeżyków o smaku kawowym

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem ze śmietaną. Ciasteczka kruszymy na małe kawałki i wysypujemy je równomiernie na krem. Polewamy wszystko przestudzoną czekoladą.

Torcik przekładamy do lodówki. Podajemy gdy całkowicie stężeje.

6 Comments

  1. Nie wyszedł krem kawowy, mimo, że robiłam wszystko jak w przepisie. Jest płynny i spłynął z blatu migdałowego. Czy dodanie spuszonego masła nie powinno nastąpić po wystudzeniu masy z kąpieli wodnej?

  2. Pingback: Muffiny espresso - kulinarna piniata - przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestylekulinarna piniata – przepisy kulinarne ze zdjęciami oraz kulinarny lifestyle

Dodaj komentarz