Tiramisu – przepis podstawowy

DSC_0017Tiramisu to deser, który zna chyba każdy. Każdy ma również jego własną wersję. Zdarzało mi się je jeść z bitą śmietaną, z truskawkami a nawet w wersji karmelowej. Jeżeli o mnie chodzi to tiramisu jest tylko jedno. Z amaretto, espresso oraz mascarpone.

Przypomniało mi się, że w grudniu byłam na warsztatach z deserów. Ten przepis trzymałam specjalnie na walentynki ale kompletnie zapomniałam go opublikować. Robiąc więc wiosenne porządki na dysku i kasując stare foldery znalazłam te zdjęcia z warsztatów.

DSC_0009Dwie formy podania tego desery w zależności od naszych upodobań. Ja najczęściej robię go w dużej ceramicznej formie w której zwykle zapiekam lasagne. Najłatwiej wtedy zmieścić wszystko w lodówce lub gdy mi się spieszy w zamrażalniku.

Składniki:

  • 500g mascarpone
  • 200g cukru pudru
  • 100ml likieru amaretto
  • 300ml świeżo palonego espresso
  • 200g biszkoptów typu „kocie języczki” – to takie długie posypane cukrem na wierzchu
  • 5 żółtek (białka można zamrozić i później zrobić z nich pavlovą)
  • 5g kakao

Żółtka zmiksować z cukrem na biały puch. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do momentu aż uzyskamy gęstą masę (początkowo zrobi się rzadka a potem zacznie gęstnieć). Amaretto i kawę łączymy ze sobą w jakimś dużym naczyniu. Moczymy każdy biszkopt przez 1-2 sekundy (powinien mieć w środku białą kreskę a na zewnątrz powinien być nasiąknięty) i układamy w naczyniu na dnie. Na biszkopty nakładamy warstwę kremu i posypujemy kakao. Na wierzch układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, kremu oraz kakao.

Całość wkładamy przynajmniej na 3 godziny do lodówki. Gdy mamy mniej czasu można włożyć do zamrażalnika na 30 minut a potem do lodówki. Dekorujemy świeżą miętą.

14 Comments

  1. Pingback: Pudliszki: Warsztaty z kuchnią Dantego

  2. Pingback: Angel food cake - ciasto na białkachkulinarna piniata – fotografia jedzenia, fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami,

  3. Jak dla mnie również istnieje jedna wersja tiramisu – czyli właśnie z serem mascarpone, espresso i amaretto 🙂 Wszystko inne to już nie tiramisu 🙂

Dodaj komentarz