Tarta farmerska

DSC_0102

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Przygotowywana z ciasta kruchego, francuskiego lub nawet drożdżowego. Jej największą zaletą jest to, że można do środka włożyć dosłownie każde warzywo, pokrojone mięso lub jedno i drugie zalać masą śmietanowo-jajeczną, opcjonalnie dodać ser starty na tarce. W dosłownie 60 minut mamy bardzo ciekawe danie na kolację, na obiad lub to co najbardziej lubi mój mąż – lunch w pracy.

DSC_0061-horzDzisiejsza tarta wykonana zostanie przy użyciu warzyw na patelnię d’aucy – wybrałam specjalnie mieszankę Farmer z przyprawą polską. Dlaczego? Chciałam po prostu typowe danie francuskie zrobić bardziej po polsku.
DSC_0141Jako bazę do tarty wykonałam ciasto kruche bezjajeczne składające się tylko z mąki, masła, wody i soli. Masa śmietanowo-jajeczna zawiera wystarczająco dużą ilość jaj – 5 sztuk. Chciałam więc zaoszczędzić i nie dodawać ich do ciasta. Nie jest to jak widać danie dietetyczne ale na pewno sycące. Spokojnie najeść się mogą 3-4 osoby chociaż wiem, że jako danie bezmięsne wielu panów nie będzie biło braw.

Zaletą takiej tarty jest to, że jest bardzo kolorowa, prosta do wykonania i dość szybka (nie licząc czasu na chłodzenie ciasta). Lubię ją przygotowywać bo zwykle ciasto zagniatam rano (w maszynie do chleba na programie makaron) i przekładam je w folii do lodówki. Gdy nadchodzi pora obiadowa wyjmuję je, wałkuję, zapiekam i wypełniam dodatkami.
DSC_0152Składniki na ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 180g schłodzonego masła (82% tłuszczu mlecznego, niesolone)
  • 70ml wody zimnej
  • szczypta soli

W opcji dla leniwych wkładamy wszystkie składniki do maszyny do pieczenia chleba i włączamy program do zagniatania ciasta (u mnie program makaron). Pamiętamy aby masło pokroić na mniejsze fragmenty a nie wrzucać je w jednym kawałku. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodajemy mąki, zbyt twarde lub nie chciało się zagnieść w kulę – wody.

W opcji dla tradycjonalistów mąkę siekamy z masłem i solą. Układamy w kopczyk, robimy po środku wgłębienie i wlewamy w nie wodę. Zagniatamy ruchem do środka. Ważne jest aby ciasto zagniatać w miarę szybko nie ogrzewając zbytnio masła. Na koniec formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Powinno się schładzać minimum godzinę ale może i dłużej.

Po tym czasie ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką w razie potrzeby). Układamy w formie do tarty formując boki. Wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut.

Składniki na farsz:

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię d’aucy farmer z przyprawą polską
  • 40g tartego parmezanu

Na wstępnie zapieczony spód tarty wysypujemy parmezan. Staramy się aby był równomiernie rozprowadzony. Na wierzch wysypujemy warzywa (najlepiej wstępnie rozmrożone ale niekoniecznie).

*opcjonalnie do warzyw można dołożyć kilka pokrojonych na drobniutkie paseczki pasków boczku. Ja tym razem postawiłam na tartę wegetariańską.

Składniki na masę śmietanowo-jajeczną:

  • przyprawa z opakowania warzyw na patelnię d’aucy farmer z przyprawą polską
  • 200g śmietany 30% (można użyć chudszej)
  • 5 jaj

Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masą zalewamy warzywa w tarcie. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut (czas można nieco wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości naszej tarty – środek ciasta powinien być ścięty i nie pływać, całość powinna się również zarumienić).

Już niedługo więcej przepisów z warzywami i owocami marki d’aucy!

15 Comments

  1. Jestem pierwszy raz tutaj u ciebie, i straszne zaskocznie. Oczywiscie pozytywnie. Wszystko wyglada tak smakowicie. Jutro pieke, rezultat mozesz zobaczyc na chilicake.blogspot.com

  2. Przeglądam bloga od niedawna, ale już stał się jednym z moich ulubionych! Powiem szczerze, że robisz takie foty, że firma produkująca aparat którym cykasz powinna płacić ci za reklamę 😀 BTW – jaki masz sprzęt??

Dodaj komentarz