Tarta cytrynowa

DSC_0607Rozpoczynamy weekend majowy. Pogoda co prawda nie do końca wymarzona ale grillować da radę. Dzisiaj zostawiam Was z przepisem z kuchni Lidla – Tarta cytrynowa a sama ruszam w podróż na utęsknione „wakacje”.

Zabieram ze sobą oczywiście aparat i mam nadzieję zrobić milion zdjęć. Potem pewnie część z nich pokażę na blogu. Będzie masa gotowania, grillowania i leniuchowania. Mam w planach napisać recenzję pewnej książki, która obecnie jest bardzo popularna w moich kręgach a potocznie nazywana jest ‚porno dla mamusiek’.

Pamiętacie jak opisywałam nasze przygotowania do majówki? Tam zapowiedziałam, że zamierzam przeczytać Stuhra a następnie podzielić się z Wami opinią o tej książce. Słowa mam nadzieję dotrzymać o ile na taką recenzję będzie zainteresowanie, oczywiście.

Wczoraj na szybko udało mi się jeszcze zrobić zakupy i przy okazji tartę cytrynową. Zabierzemy ją ze sobą aby było coś słodkiego do przegryzienia między szaszłykiem a kiełbaską.

DSC_0573

Składniki na ciasto kruche:
• 110 g masła Pilos
• 220 g mąki tortowej Castello
• 60 g cukru pudru Sweet Family
• 2 żółtka
• skórka otarta z ½ cytryny, najlepiej BIO
Mąkę przesiewamy na blat lub do miski. Robimy w mące zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny. Dużym nożem lub łopatką łączymy składniki, siekając je, a następnie delikatnie zagniatamy ciasto.
Bardzo ważne! Ciasta nie zagniatać zbyt długo, bo po wypieczeniu się skurczy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy, wykładamy nim formę. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze około 170ºC mniej więcej 15 minut (bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-20 minut w temperaturze 180-190ºC).
Składniki na krem cytrynowy:
• 3 jajka
• 50 ml białego wina wytrawnego
• 100 g śmietanki 30% Pilos
• 40 g cukru pudru Sweet Family
• sok z 1 cytryny
• otarta skórka z ½ cytryny
• 30 g masła Pilos
Do garnka wlewamy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle ubijając rózgą. Gdy masa zacznie tężeć, wlewamy sok z cytryny i przez chwilę jeszcze trzymamy garnek na kuchence. Kiedy masa będzie gęsta, dodajemy miękkie masło, otartą skórkę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem wylewamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze około 150ºC na 12-20 minut w zależności od wielkości tarty. (Bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-22 minut w temperaturze 165ºC).
Składniki na bezę:
• 2 białka
• 50 ml białego wina
• 100 g cukru Castello
Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach. Wino gotujemy z cukrem około 3 minut po zagotowaniu. Ubite białka zalewamy gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Tak ubitą masę z białek wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki. Następnie opalamy je palnikiem lub wstawiamy do piekarnika z włączoną górną grzałką rozgrzanego do temperatury 210ºC na mniej więcej 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
DSC_0613Oprócz tego z okazji urodzin mojego męża, które wypadają dzisiaj przygotowałam dla niego niespodziankę. Szybki torcik bezowy. Przepis być może już jutro na blogu.
DSC_0523

14 Comments

  1. Pingback: Torcik bezowy z owocami

  2. Ale przepysznie wygląda ta tarta cytrynowa. W sam raz na długie weekendowanie na świeżym powietrzu

Dodaj komentarz