Tagliatelle z krewetkami w białym winie

Tagliatelle z krewetkami to jedno z najprostszych dań w mojej kuchni. Jest to pierwszy przepis, który przychodzi mi do głowy zawsze gdy mam ochotę na krewetki. Modyfikuję go czasem i dodaję kilka dodatków na wypasie (np. pomidorki koktajlowe). Zwykle jednak ograniczam się do podstawowych składników. Gwarantuję, że przygotowanie całości nie zajmie więcej niż przerwa reklamowa podczas filmu 🙂

Jeżeli lubisz krewetki to polecam również przepis na krewetki w cieście piwnym, makaron soba z krewetkami oraz zupę z krewetkami.

Składniki (dla 2 osób):

  • 4-5 gniazd makaronu typu tagliatelle
  • 8-10 dużych krewetek – najlepiej surowych (szarych) obranych z pancerza i pozbawionych odnóży oraz głowy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
  • kieliszek dobrego białego wina – u mnie półwytrawne ale może być również wytrawne
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz czarny do smaku

Zagotowujemy wodę na makaron (solimy). Do garnka wrzucamy makaron. Powinien gotować się około 7 minut (al dente). W tym czasie przygotowujemy dodatki.

Czosnek i szalotkę obieramy, następnie siekamy drobno. Na dużej patelni rozgrzewamy masło (lub olej) i smażymy szalotkę aż się lekko zeszli. Dodajemy czosnek i dokładnie mieszamy. Siekamy drobno natkę pietruszki i dodajemy część na patelnię. Przygotowane krewetki (bez głowy, odnóży i pancerza; pozostawiamy jedynie ogonek i wycinamy układ pokarmowy) doprawiamy pieprzem i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez chwilę z każdej strony (powinny zrobić się białe).

Jeżeli używasz krewetek, które już wcześniej zostały ugotowane wystarczy, że je podgrzejesz na patelni. Nie musisz ich smażyć.

Całość zalewamy białym winem i gotujemy aż płyn przynajmniej w połowie odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie nasz makaron na pewno już się ugotował. Prosto z garnka przekładamy go na patelnię i całość smażymy jeszcze przez chwilę. Cały czas mieszamy. Doprawiamy do smaku. Podajemy posypane resztą natki pietruszki.

2 Comments

  1. Pingback: Łosoś z tagliatelle, pomidorkami koktajlowymi i bazylią

  2. Pingback: Warsztaty z Malmą - fotorelacja

Dodaj komentarz