Tagliatelle z wędzonym łososiem i szpiankiem

Domowy makaron w tym miesiącu zdecydowanie króluje na moim stole. W weekend przygotowałam go więcej, część wykorzystałam do makaronu z boczkiem i pomidorami a część ususzyłam na dzisiaj. Tagliatelle z wędzonym łososiem i szpinakiem to idealne połączenie jeżeli szukamy delikatnego i bezmięsnego dania. Kilka minut w kuchni taka klasyczna pasta powędruje na Wasz stół.

Moje wersja nie przewiduje dodatku czosnku, szalotki ani cebuli. Jeżeli jednak chcecie wzbogacić smak to posiekane warzywa najlepiej usmażyć na początku przed dodaniem łososia. Najlepszym tłuszczem będzie odrobina masła klarowanego.

makaron-losos-szpinak-7672

Składniki (dla dwóch osób):

  • około 150g świeżego makaronu tagliatelle (można wykorzystać przepis na domowy makaron)
  • około 170g wędzonego łososia
  • dwie garści szpinaku w liściach
  • 4 łyżki białego serka – ja użyłam Mój ulubiony z Wielunia
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • połówka cytryny
  • sól i pieprz czarny do smaku

W garnku zagotowujemy wodę na makaron, solimy. Makaron gotujemy przez 3-4 minuty (świeży, ususzony 5-7 minut). W tym czasie przygotowujemy sos.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojonego w małą kostkę łososia wędzonego. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię wraz z niewielką ilością wody w której się gotował. Chwilę podsmażamy i dodajemy serek. Mieszamy wszystko dokładnie i przekładamy na talerze. Podajemy z ćwiartką cytryny.

Dodaj komentarz