Szybkie waniliowe ciasteczka

Moje domowe tygryski ciastka kochają najbardziej na świecie. Lubię proste i szybkie przepisy najlepiej ze składników dostępnych pod ręką. Tak aby nie trzeba było specjalnie wychodzić do sklepu (przecież najlepsza pora na pieczenie to 22, prawda?!). Taki przepis przedstawiam Wam dzisiaj. Ciastka są dość duże i idealnie nadają się na wiosenne długie spacery.

ciastka-waniliowe-3429

ciastka-side

Składniki (około 16 sztuk):

  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g brązowego cukru
  • 100g białego cukru
  • ziarenka z laski wanilii

Masło rozpuszczamy w rondelku. Gdy trochę przestygnie dodajemy cukier (brązowy i biały). Mieszamy aż cukier zacznie się rozpuszczać. Dodajemy jajko i żółtko i miksujemy na dość wysokich obrotach (masa powinna wyraźnie zbieleć i napuszyć się). Mąkę dodajemy powoli (łyżka po łyżce) i mieszamy na najmniejszych obrotach. Na koniec dodajemy ziarenka wanilii i delikatnie mieszamy.

Przy pomocy łyżki do lodów (lub miarki do mąki) układamy kulki z ciasta w dość dużych odstępach. Pieczemy przez 15-17 minut w temperaturze 180 stopni na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy na kratce.

ciastka-waniliowe-3414

Inspiracja KUCHNIA Nigella Lawson

21 Comments

  1. Pingback: Ciasteczka z nutellą i orzechami laskowymi

  2. Super przepis! Do moich ciasteczek użyłam 180g cukru bialego+brązowy i 20g wanilinowego. Dodatkowo doslownie 3 krople zapachu pomarańczowego i wyszły pyszne! Następnym razem dodam orzechy laskowe, rodzynki a może i żurawine?:) i przydałoby sie ciut czekolady alw gorzkiej;) serdeczne dzięki za łatwy przepis

  3. Bardzo smaczne ciastka! Szczególnie spodobała mi się prostota (i szybkość) ich wykonania. Ten przepis stanie się z pewnością bazą wyjściową do własnych pomysłów. Już dziś trochę pokombinowałam: Nie miałam brązowego cukru, więc dałam 130 g białego i do tego 40 g miodu. Myślę, że ilość słodyczy w przepisie spokojnie można jeszcze zmniejszyć bez szkody dla smaku. I w celu podniesienia nieco wartości odżywczych ciastek, 50 g mąki zastąpiłam 25 g płatków owsianych i 25 g otrąb. Tak malutko, bo nie wiedziałam, jak się uda. A że wyszło wspaniale, następnym razem zastąpię 100g.

    Dzięki!

    • Próbowałam zmniejszać ilość cukru. Niestety nie da się tego ulepszyć. O ile niewielkie zmiany (po kilka g) nie wpływają znacząco na ciastka to już zmiejszenie o połowę powoduje, że ciastka nie wychodzą. Także nie jest to przepis dla dietetyków 🙂

    • Wyjdą ale nie będą miały waniliowego smaku. Może masz opakowanie cukru wanilinowego pod ręką? To nie to samo ale równie dobrze można go użyć. Jedno małe opakowanie czyli około 16g.

  4. serio? nie tylko ja piekę po nocach? 🙂 Ciasteczka super, łatwe szybkie i pyszne. Ja bym pewnie zmniejszyła ilość cukru, albo nawet dodała sam miód.

  5. Właśnie je zrobiłam na ostatki 🙂 wyszły pyszne,a zapach rozniósł się po całym domu! Bardzo dziękuję za inspirację i pozdrawiam :))

Dodaj komentarz