Szybki placek z jabłkami

W takie dni jak dzisiaj gdy zajadamy się całą masą pączków i faworków nie chce nam się sięgać po kolejne słodycze. Ja mam dla Was jednak przepis, który z przyjemnością wykonacie na weekendowe poobiednie obżarstwo. Łatwy i szybki placek z jabłkami to propozycja dla osób, które nie są mistrzami piekarnika. Ciasto ucierane przygotowane z dobrej jakości składników, koniecznie dobrze przesianej mąki to recepta na doskonały wypiek. Wypróbowałam ten przepis wiele razy i dzisiaj proponuję wersję z jabłkami. Warto sięgnąć po moją ukochaną szarą renetę – idealnie kwaskową, mało słodką i odpowiednio soczystą.

Placek z jabłkami to jedna z moich propozycji na weekend. Polecam również sięgnąć po szarlotkę, tartę tatin lub tarta z jabłkami.

Składniki:

  • 4 jajka M
  • 3/4 szklanki cukru
  • małe opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 250g masła o wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki mleka
  • około 1 kg jabłek (np szarej renety) – umyte, obrane i pokrojone na półplasterki*

Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na puch (kilka minut na wysokich obrotach miksera). Dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sól przesiewamy i dodajemy do masy maślano-jajecznej. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy na niewielkich obrotach miksera lub drewnianą łyżką.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Studzimy na kratce. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

*jeżeli używamy jabłek o dużej zawartości soku warto posypać je po ułożeniu na surowym cieście łyżką cukru żelującego

Dodaj komentarz