Szybki chlebek kukurydziany

DSC_0071Idealny do ostrych dań meksykańskich. Przygotowałam go specjalnie do wczorajszego chilli z kurczakiem i fasolą. Jest słodki i trochę przypomina w smaku ciasto ucierane. Cudownie łagodzi ostry smak potraw a przy tym jest szybki i łatwy do przygotowania.

Przepis pochodzi z Akademii Blue Cactus. Zmodyfikowałam jednak ilość składników aby wyszła z tego jedna blaszka keksówka a nie dwie.

DSC_0084

Przypominam również o wyborach fana miesiąca. Licznik komentarzy znajduje się na bocznej szpalcie. Pod koniec każdego miesiąca będę wybierała jedną osobę, która zostawi na blogu największą ilość komentarzy. Będą również nagrody!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 120g cukru
  • 70g masła w temperaturze pokojowej
  • 140g miodu
  • 230ml mleka
  • 300g mąki pszennej
  • 70g mąki kukurydzianej
  • 12g proszku do pieczenia
  • 30g kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli

W jednej misce mieszamy suche składniki, w drugiej mokre. Następnie łączymy składniki z obu misek ze sobą i dobrze mieszamy.

Gotowe ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (lub bułką tartą).

Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (lub 200 stopniach bez termoobiegu). Chlebek powinien być ciemno złoty z wierzchu.

DSC_0124

3 Comments

  1. Pingback: Chilli con carne z czerwoną fasolą i kuminemkulinarna piniata – fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami

  2. Ten chlebek kukurydziany strasznie mnie kusi, tym bardziej że wykonanie mega szybkie, najdłużej chyba zajmie mi dokupienie brakujących składników.

Dodaj komentarz