Szakszuka – tunezyjskie śniadanie

Wielki bałagan to dosłowne tłumaczenie słowa szakszuka. Danie to pochodzi z Tunezji i pierwotnie oprócz pomidorów, szalotki i czosnku zawiera również mięso. Ja dzisiaj pokażę Wam przepis, który pochodzi z bloga chillibite.pl i nie zawiera ani mięsa ani kiełbasek. To po prostu sadzone jajko z pomidorami, szalotką, czosnkiem i przyprawami.

Idea ciepłych śniadań to rzecz, którą propaguję wśród wszystkich swoich znajomych. Zaraził mnie tym mój mąż (kiedy jeszcze tym mężem nie był ofkors). Zadziwiające jest jak taki posiłek pozytywnie wpływa na cały dzień. Od razu mamy zastrzyk energii do dalszej pracy. Jeżeli chcecie wypróbować inny przepis na ciepłe śniadanie polecam angielskie śniadanie, klasyczne pankejki lub placuszki z żurawiną (lub z jabłkami).

Przepis ten publikuję w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie wraz z innymi blogerami. Razem ze mną gotowały: Dorota (Moje małe czarowanie), Insulina (FB), Misiek Misiak – (FB), Małgosia (Smaki Alzacji i nie tylko), Wiosenka (Eksplozja smaku), Agata (Kulinarne przygody Gatity), Monika (Z chaty na końcu wsi), Bernadetta (Prawo do gotowania z pasją),  Iza (Smaczna Pyza), Laura (Cafe babilon), Anna (Teatr gotowania) oraz Monika (Niezapomniane smaki).

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 jajka
  • łyżeczka kuminu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 małe pomidory (najlepiej w sezonie, poza sezonem – można użyć pomidorów z puszki)
  • 2 małe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka chilli w proszku (ja dodałam szczyptę bo wolę śniadania mniej ostre)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Na rozgrzaną oliwę dodajemy kumin i czekamy aż zacznie pachnieć. Wtedy dodajemy posiekaną szalotkę oraz czosnek. Doprawiamy (sól, pieprz i papryka chilli) i przesmażamy do momentu aż zmiękną. Dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w dość grubą kostkę (można pozbyć się gniazd nasiennych). Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy warzywa na niewielkim ogniu aż zmiękną (około 5 minut). Dodajemy połowę posiekanej drobno natki pietruszki. Dobrze mieszamy. Na warzywa wbijamy jajka. Doprawiamy solą. Przykrywamy pokrywką i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Na wierzchu posypujemy pozostałą natką.

Podajemy ciepłe z dobrym domowym pieczywem.

8 Comments

  1. Pingback: SZAKSZUKA Z CIECIORKĄ

Dodaj komentarz