Make your own sushi – warsztaty w Sushi Club

DSC_0241Moje pierwsze warsztaty sushi odbyły się kilka dni temu w jednej z warszawskich restauracji. Warto było?

Kilka dni temu otrzymałam zaproszenie od menadżerki jednej z warszawskich restauracji sushi. Zaproponowano mi udział w warsztatach sushi. Pierwszą rzeczą, o której pomyślałam było „Super! Nauczę się czegoś zupełnie nowego”.

Pomimo tego, że mieszkam w Warszawie to tego typu restaurację zdarzyło mi się odwiedzić ledwie raz. W domu sushi próbowałam zrobić z takich gotowych zestawów (nie skończyło się to fajnie – ale już wiem dlaczego). Miało być więc to moje trzecie spotkanie z sushi. Tym razem na poważnie.

Bez problemu udało mi się dojechać do samej restauracji, która położona jest niedaleko szpitala przy inflanckiej. Wewnątrz restauracja wyglądała bardzo przytulnie i cicho. Nie wiem czy tak jest we wszystkich tego typu lokalach ale muzyka była prawie niesłyszalna, wystrój nie był przytłaczający a po moim wejściu nie rzucono się na mnie z szeregiem propozycji miejsca/odebrania kurtki/podania menu. Miły początek.

Samo szkolenie przewidziane było dla 10 blogerów. Bardzo kameralna grupa przesympatycznych ludzi z podobnymi do moich zainteresowaniami. Uraczono nas jeszcze lampką wina co dodatkowo rozluźniło atmosferę. Przystąpiliśmy więc do słuchania i przygotowania własnego sushi.

Zdjęcia „personalne” możesz obejrzeć na profilu Kulinarnej Piniaty na fb.

Wykonaliśmy Makizushi (Futomaki), Uromaki, Temaki oraz Nigiri (których niestety nie mam na zdjęciu).

DSC_0199DSC_0214DSC_0209

Przedstawiono nam po krótce historię każego rodzaju sushi. Skąd wzięła się ich nazwa oraz jak je wykonać. Powiem szczerze, że myślałam, że to bardziej skomplikowane jest. A to całkiem prościutkie tylko trzeba wiedzieć jak zwijać.

Bardzo dziękuję organizatorom za to szkolenie. Świetnie się na nim bawiłam i cieszę się, że wyszkoliliście mnie na tyle, że zabiorę się za wykonanie takiego zestawu w domu.

DSC_0233 DSC_0222Szkolenie w którym brałam udział odbyło się w SushiClub przy ul. Stawki 3 w Warszawie. Jeżeli jesteś zainteresowany takim szkoleniem to zapraszam na ich profil na fb. Tam dowiesz się szczegółów na temat proponowanych przez restaurację szkoleń.

2 Comments

  1. Pingback: Sensushi

  2. Zazdroszczę takich warsztatów. Bardzo lubię sushi. Jednak w moim mieście jest tylko 1 knajpka i często nie ma wolnych stolików. Chętnie bym się na takie warsztaty wybrała żeby móc je robić w domu samodzielnie. Składniki przecież można zamówić przez internet.

Dodaj komentarz