Sushi w domu – co i gdzie kupić?

DSC_0092Oto szybki poradnik zakupowy dotyczący produktów niezbędnych do wykonania sushi we własnym domu.

Decydując się na samodzielne przygotowanie sushi pierwszą rzeczą, którą musimy wykonać jest udanie się na zakupy. W obecnych czasach z kupieniem składników nie mamy żadnego problemu. Wybieramy się do pobliskiej galerii handlowej, sklepu z orientalną żywnością, specjalnych sklepów z kuchnią azjatycką lub po prostu do pobliskiego większego supermarketu. Gwarantuję, że w każdym z tych miejsc znajdziecie wszystkie potrzebne składniki.

Ryż, przynajmniej w moim odczuciu to najważniejszy składnik sushi. Dobrze jest więc postarać się aby był on dobrej jakości. Ja kupuję zwykle ryż w małych (500g) paczuszkach w hipermarkecie (najczęściej House of Asia lub Blue Dragon). Jakość jest naprawdę zadowalająca a cena dostatecznie niska. Często również na te produkty jest w marketach promocja. Warto popatrzeć wtedy na datę ważności. Jeżeli jesteśmy miłośnikami sushi i wiemy, że będzie ono często gościło na naszym stole warto pojechać do sklepu azjatyckiego i kupić większe opakowanie. Cena za kg jest wtedy znacznie niższa.

Nori – liście alg to temat rzeka. Nie jestem znawcą ani sushi ani nawet kuchni japońskiej dlatego nie przywiązuję wagi do ich rodzaju. Kupuję najczęściej takie w opakowaniach po 10 sztuk (na tyle mniej więcej wystarcza 500g ryżu). Bardzo dobrej jakości nori można kupić w „Kuchnie świata”. Ważne jest alby dobrze obejrzeć opakowanie (nie może być pęknięte bo nori bardzo łatwo wilgotnieją) oraz upewnić się, że liście nie są połamane.

DSC_0864

Kolejnym ważnym elementem jest japoński ocet ryżowy. Kupujemy go w buteleczkach po 150-200ml. Wystarcza ona na doprawienie 500g ugotowanego ryżu. Gdy zdecydujemy się również marynować twarde warzywa (np. marchew) potrzebujemy 2 takich butelek.

DSC_0819

Wasabi – bardzo ostry japoński chrzan. W sklepach dostępny w dwóch rodzajach. W postaci pasty oraz proszku do samodzielnego rozrabiania. Ja preferuję pastę i zawsze kupuję tylko taką w tubce

DSC_0853W tym monecie mamy już składniki podstawowe do przygotowania rolek. Kolejnym etapem jest skompletowanie dodatków do sushi. Przedstawię Wam moje standardowe i sztandarowe produkty.

Warzywa: Zaczynając swoją przygodę z sushi warto postawić na warzywa znane i lubiane przez siebie. Ja kupuję zawsze marchew, awokado, ogórka, rzepę japońską, tykwę marynowaną. Rzepa i tykwa nie są dostępne w marketach i trzeba ich szukać w specjalistycznych sklepach (ja kupuję w „Kuchnie świata”).

DSC_0863

Mięso: Nie ma sushi bez mięsa ryb. Obok ryżu to najważniejszy składnik. Bardzo ważne jest aby ryba była świeża. Odpada więc kupowanie jej w marketach. Najlepiej zrobić to na zamówienie w „Kuchnie świata” lub od lokalnego (sprawdzonego!) dostawcy ryb. W niektórych sklepach specjalizujących się w produktach kuchni azjatyckiej można dostać kontakt do osoby sprowadzającej ryby np do restauracji sushi. Ja kupuję w „Kuchnie świata” łososia oraz tuńczyka (rzadziej bo cena zabija). Dodatkowo można kupić paluszki krabowe – surimi oraz krewetki.

DSC_0867

Ponadto: Bardzo dobrym dodatkiem do sushi jest serek Philadelphia. Jego również polecam dodać do listy zakupowej. Nie zapominajmy o jajkach (do tamago) oraz o sosie sojowym. Warto również pomyśleć o marynowanym imbirze oraz o czarnym sezamie – element dekoracyjny do california-maki.

Jeżeli macie jakieś własne sugestie i pomysły napiszcie je w komentarzach. Zastanawia mnie również ilu z Was zdecydowało się kiedyś na przygotowanie sushi w domu?

18 Comments

  1. Ja ostatnio próbowałem zrobić sushi ze swoją dziewczyną ale niestety nie wyszło nam….na całe szczęście w okolicy mamy Sushi Saska Kępe!U nich zawsze możemy zjeść smacznie i świeżo!

  2. Cześć, do zrobienia sushi dobrze jest mieć jeszcze bambusową matę, która bardzo ułatwia zwijanie nori. Matę owijam przezroczystą folią spożywczą, by nie chłonęła zapachu alg, na niej układam płatek nori, na płatku różności, które wymieniłeś we wpisie i roluję. Pokochałam sushi miłością wielką!!! Robię w domu kilka razy w miesiącu 🙂 Pozdrawiam!

  3. Super post:P Chociaz osobiscie jak sie uczylam to zrobilam inaczej. Poszlam do najlepszego sushi u mnie w Wawie jakie znalam, do Akashia Sushi. Zamowilam kilka rolek… Popatrzylam, przebadalam i probuje robic tak jak oni bo pyszne:D

  4. oprocz swierzych ryb mozna takze uzyc dobrego tunczyka lub lososia z puszki ( odsaczamy nadmiar oleju lub wody ozgniatamy widelcem- czasami dodac mozna troszke majonezu) takie rozwiazanie stosowane jest przez wiekszosc barow sushi w Australii- dodawane sa takze plastry wedzonego lososia 🙂 spotkalam sie takze z wersja dla miesozercow 🙂 dodaja ugotowana i posiekana wymieszana z mojonezem lub wasabi piers z kurczaka 🙂

  5. W dzisiejszch czasach zakup priduktów do sushi to łatwizna ;p w wielu sklepach jak kaufland, lidl i bierdonka są chociaz często wielu produktów brakuje. Najlepiej zakupic w internecie na allegro, albo sklepach. Koszt składników do sushi, praktycznie wszystko co potrzebujemy to około 50zl. Wodorosty, sushi mata, ryż, wasabi, imbir, sezam, sos sojowy, ocet albo zaprawa to wystarczy. No i oczywiscie świeża ryba, paluszki surimi, serek philadelhia ogórek oraz marchewka ale to juz w każdym sklepie.
    https://przepisychinskie.pl/Skladniki-Sushi
    Tutaj maja sporo rzeczy do sushi, gdyby ktoś chciał/potrzebował. Czy ich reklamuje? Tak bo zawsze mam wszystko na czas i w dobrych cenach. Jeśli taki komentarz jest niezgodny prosze usunac link.
    Miłego dnia!

  6. Bardzo ciekawy artykuł 🙂 ja zazwyczaj kupuje i algi i ryż na sushi-sklep.pl . mają w zasadzie wszystko w dobrych cenach.

  7. Liście alg kupujemy TYLKO zielone. Najlepiej produkcji japońskiej – nie koreańskiej.
    Wasabi kupuje się w proszku a nie gotowe.
    No i warto trochę zaszaleć i dać do sushi rzeczy których na co dzień nie jemy: marynowana rzodkiej, marynowana tykwa. Serek filadelfia jest może składnikiem sushi, ale jedynie w Europie. W tradycyjnym sushi go nie spotkamy.

  8. Przydatny wpis, choć według mnie dość subiektywny i w paru miejscach nie zgadzam się z autorką. Jako miłośnik sushi z kilkuletnim doświadczeniem stwierdzam, że w Polsce nadal nie można kupić dobrej jakości produktów do sushi. Większość z nich, a w szczególności nori, pochodzi niemal wyłącznie z Chin, jest dość kiepskiej jakości i kosztuje zdecydowanie za dużo. Dla przykładu, aby zakupić wszystkie składniki do sushi w wyżej wspomnianym sklepie „Kuchnie Świata” trzeba wydać grubo ponad 200zł i to zakładając że wybieramy z półki produkty najtańsze.

  9. O fajnie że się ten post pojawił. Czekałam na niego. Mam w planach zrobinie sushi w domu po raz pierwszy i chce wiedzieć jak się do tego zabrać. Dzięki!

Dodaj komentarz