Surówka z ogórka, pomidora, cebuli i śmietany

Całkiem niedawno pokazywałam Wam szybki przepis na surówkę do obiadu z kiszonej kapusty. Dzisiaj przepis, który założę się zna przynajmniej połowa z Was. Czasem jednak najbardziej oczywiste przepisy zapomina się i chociaż wszystkie składniki mamy w lodówce to nie wiemy jak je przerobić na coś smacznego. Ja mam również tak, że po przygotowaniu mięsa już nie chce mi się nic do niego dodawać. Ot taka leniwa jestem.

O przepisie przypomniała mi moja znajoma, Ukrainka. Trochę zmodyfikowała przepis, który znałam wcześniej. I tak wspólnymi siłami wykonałyśmy coś takiego.

DSC_0172 DSC_0168Składniki:

  • 2 pomidory – pokrojone w drobną kostkę
  • 4 ogórki gruntowe – obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • 1 mała cebula
  • 150g śmietany 12 lub 18%
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki mieszamy w salaterce. Doprawiamy do smaku. Najlepiej smakuje schłodzona.

Dodaj komentarz