Strucla migdałowa z konfiturą pomarańczową


Aromatyczne ciasto drożdżowe z wyraźną nutą maślaną i migdałową z dodatkiem konfitury z pomarańczy. Idealne na podwieczorek i do herbatki. Fajnie nadaje się na babski wieczorek przy winie.
Dzięki dodatkowi pomarańczy ciasto jest przyjemnie wilgotne.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki cukru
  • 250ml mleka letniego
  • 20g świeżych drożdży
  • 100g stopionego masła
  • 50g mielonych migdałów

W letnim mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ja wyrabiałam standardowo w automacie do chleba). Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Lekko zagniatamy i wałkujemy. Nakładamy konfiturę i zwijamy ciasno w rulon, podwijamy rogi tak żeby konfitura nie wypływała. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10-15 min. Pieczemy w 180’C przez około 30 min.
Wierzch lukrujemy i posypujemy mielonymi migdałami.


3 Comments

Dodaj komentarz