Stir fry z kurczakiem i brokułami w sosie hoisin

Stir fry z kurczakiem i brokułami to jedno z tych dań, które przygotowuję gdy kompletnie nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy dobrze nagrzany wok, przygotowane składniki i miseczka ugotowanego ryżu. Kilka chwil i danie na kolację mamy gotowe. Bez potrzeby używania gotowych sosów azjatyckich.

Jeżeli poszukujecie innych przepisów na azjatyckie smaki to polecam moja ukochaną Tom Yum z krewetkami lub gdy wolicie mniej płynne dania – makaron gryczany z krewetkami. Bardzo wiele dobrych opinii przesłaliście mi na przepis na wołowinę w sosie hoisin, która jest bliźniaczo podobna do dania, które prezentuję Wam dzisiaj.

kurczak-brokuly-7879

Składniki:

  • kilka różyczek świeżego brokuła
  • 150g filetu z kurczaka (może być również mięso z udek)
  • pęczek cebuli dymki (białe i zielone części)
  • ząbek czosnku
  • pół papryki czerwonej
  • łyżka startego imbiru
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • sok z 1/2 limonki
  • szczypta ostrej papryki
  • olej do smażenia
  • sól i czarny pieprz do smaku

W niewielkim rondelku przygotowujemy sos. Sos sojowy, wodę, masło orzechowe, miód, olej sezamowy, sok z limonki oraz paprykę lekko podgrzewamy (nie gotujemy). Dokładnie mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy na bok.

Różyczki brokuła kroimy na mniejsze części. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę lub w cienkie paseczki. Dymkę i czosnek siekamy drobno. Część szczypiorku z dymki warto odłożyć aby udekorować danie. Paprykę kroimy w kostkę.

Na niewielkiej ilości bardzo dobrze rozgrzanego oleju (powinien lekko dymić) w woku smażymy przez kilka sekund najpierw mięso a następnie wszystkie warzywa. Zalewamy wszystko przygotowanym wcześniej sosem i wszystko dokładnie mieszamy.

Podajemy z ugotowanym w między czasie ryżem. Najlepiej jaśminowym lub z makaronem soba.

Dodaj komentarz