Steki z antrykotu z sosem à la lutenica

Mieszanka z Lidla – Seasoning with Sechuan Pepper wpadła mi w ręce niedawno i przyznam szczerze, że po pierwszej degustacji na sucho od razu skojarzyła mi się ze stekami. Jak pomyślałam tak zrobiłam i oto efekt mojej pracy. Drugi produkt z Lidla to Caponata di Melanzane. Na początku nie miałam zielonego pojęcia do czego można tego użyć. Czytając listę składników pasta ta skojarzyła mi się z ajwarem. Postanowiłam, że wypróbuję ją łącząc ze składnikami na lutenicę. Wyszło świetnie.

Zrzut ekranu 2015-03-12 o 19.57.22-checker

Używając gotowych mieszanek (dobrej jakości) można zaoszczędzić trochę czasu przygotowując obiad. Jest to fajna alternatywa na leniwe popołudnia, kiedy nie mamy ochoty na stanie w kuchni i pichcenie. Ostatnio mam tak często… to chyba z przepracowania.

steki-lidl-4765

Składniki:

  • 2 steki z antrykotu
  • mieszanka przyprawowa Seasoning with Sechuan Pepper (z Lidla z linii Deluxe)
  • odrobina oleju do smażenia

Steki umyłam i osuszyłam. Następnie natarłam mieszanką przypraw i odstawiłam na około 1 godzinę w chłodne miejsce (nie do lodówki). Usmażyłam z obu stron na pożądany stopień (medium).

Składniki na sos:

  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 3 kwaszone ogórki
  • Caponata di Melanzane – pasta z bakłażana, pomidorów, selera i oliwek dostępna w Lidl w serii produktów Deluxe (można zastąpić pastą ajwar – wtedy będzie klasyczna lutenica)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki

Dymkę, ogórki oraz czosnek posiekałam na dość drobną kostkę. Ogórki można zetrzeć na tarce jarzynowej aby było prościej.

Do tak przygotowanych warzyw dodałam pozostałe składniki. Dobrze wymieszałam i odstawiłam na jakiś czas w chłodne miejsce.

steki-lidl-4778

One Comment

  1. Pingback: Udawane pieczone ziemniaki

Dodaj komentarz