Spaghetti z soczystymi pulpecikami wg Okrasy

Brakowało mi przepisu na pulpecikowe spaghetti. W niedzielę widziałam w tv reklamę z Pascalem i Okrasą i od razu wiedziałam, że ten przepis wypróbuję!

Składniki:

  • mięso mielone z łopatki: 500 g
  • świeża bazylia, posiekana: 2 łyżki
  • suszone pomidory, pokrojone w drobną kosteczkę: 110 g
  • musztarda Dijon: 1 płaska łyżeczka
  • jajo: 1 szt.
  • oliwa z oliwek (30 ml do pulpetów, 50 ml do sosu): 80 ml
  • biały pieprz: do smaku
  • sól: do smaku
  • świeże pomidory, sparzone, hartowane, obrane ze skórki, pokrojone w drobną kostkę: 4 szt.
  • cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę: 1 szt.
  • czosnek, bardzo drobno posiekany: 3 ząbki
  • świeża bazylia, drobno pokrojona: 20 g
  • makaron spaghetti: 300 g
  • ser Gran Padano, starty na małych oczkach: 60 g
  • masło, pokrojone na mniejsze kawałki: 70 g

Pulpety: Mięso mielone i pokrojone suszone pomidory wrzucamy do miski. Mięso doprawiamy 2 dużymi łyżkami posiekanej świeżej bazylii. Dodajemy 1 małą, płaską łyżeczkę musztardy Dijon, następnie doprawiamy białym pieprzem i solą. Całość dokładnie wyrabiamy rękoma, następnie dodajemy 1 jajo i wyrabiamy mięso na gładką, jednolitą masę.

Smarujemy ręce oliwą. Z mięsa formujemy małe pulpety. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pulpety na złoty kolor. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz.

Sos: Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy wcześniej pokrojoną cebulę i czosnek, smażymy całość, aż czosnek i cebula się zeszklą. Dodajemy pokrojone wcześniej pomidory, całość doprawiamy odrobiną soli i odrobiną białego pieprzu. Mieszamy. Dodajemy odrobinę wody. Mieszamy. Chwilę podgotowujemy. Gdy sos zaczyna się gotować, nastawiamy wodę na spaghetti. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odrobinę oliwy do wody. W międzyczasie mieszamy sos. Jeśli sos zaczyna zbyt mocno gęstnieć, dodajemy ponownie odrobinę wody. Gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy. Do sosu wkładamy pulpety (po wstępnym przesmażeniu mogą być w środku jeszcze surowe). Całość posypujemy posiekaną bazylią i zostawiamy na mniej więcej 3 minuty.

Odcedzamy makaron, ponownie przekładamy do garnka, doprawiamy odrobiną oliwy z oliwek. Do makaronu dodajemy około 40 g sera Grana Padano, mieszamy. Porcje makaronu wykładamy na talerze, na jedną porcję makaronu nakładamy około 4-5 pulpetów. Całość polewamy sosem i przystrajamy listkami bazylii. Danie posypujemy pozostałym serem Grana Padano.

przepis pochodzi z kuchnialidla.pl

7 Comments

  1. jednak nie powinno się smażyc na oliwie ( nie warto też podkreślać „oliwa z oliwek” bo niby z czego? Wszystko co wyciska się z innych produktów to olej! Np. z pestek winogron, słonecznikowy itp.) Lepiej smażyć na sklarowanym maśle, smalcu czy w końu na oleju rzepakowym (świetny bo nasz).

Dodaj komentarz