Spaghetti z boczkiem, pomidorami, chili i czarnymi oliwkami

Czasem mam ochotę zaszyć się tylko w kuchni i z niej wcale nie wychodzić. Ostatni weekend był pod tym względem wręcz idealny. Wpadłam w ciąg gotowania i w ledwie kilka godzin przygotowałam obiady na cały tydzień. Całe szczęście, że miałam wystarczającą ilość pojemników aby upchać przygotowane jedzenie. Wiem, że ten tydzień logistycznie będzie bardzo trudny ale przynajmniej nie ma obawy, że mąż albo ja nie weźmiemy obiadu do pracy. To jedna z takich rzeczy, którą można wykreślić z listy problemów.

Przygotowałam spaghetti popularnie nazwane all’Amatriciana. Po polsku to po prostu makaron spaghetti z boczkiem, czarnymi oliwkami, chili i pomidorami. Przygotowanie sosu nie zajmuje więcej niż ugotowanie makaronu. Smakowo pewnie bardzo przypasuje ten przepis panom. Polecam go jednak wszystkim.

spaghetti-boczek-4644Składniki:

  • makaron spaghetti – około pół opakowania
  • puszka pomidorów pelatti w zalewie
  • 4-5 plasterków boczku parzonego
  • 2 szalotki (lub 1 cebula i 2-3 ząbki czosnku)
  • około 20 czarnych oliwek
  • pół łyżeczki chili w płatkach
  • tarty parmezan
  • czarny świeżo mielony pieprz
  • sól

Wstawiamy wodę na makaron. Gdy zaczyna się gotować solimy.

W osobnym garnku na niewielkim ogniu podsmażamy pokrojony w małą kosteczkę boczek. Dodajemy posiekaną drobno szalotkę (lub czosnek i cebulę). Lekko solimy i podsmażamy aż zmięknie. W moździerzu rozcieramy chili o dokładamy do garnka. Całość zalewamy puszką pomidorów. Zagotowujemy (również na małym ogniu). Doprawiamy pieprzem. Oliwki kroimy na 4 i dodajemy do sosu pod koniec gotowania (nie powinno się ich gotować).

W czasie gdy przygotowujemy sos do garnka z gotującą się wodą dodajemy makaron. Gotujemy według zaleceń producenta (około 10 minut). Gdy już będzie gotowy przekładamy do garnka z sosem i całość dobrze mieszamy. Zagotowujemy, posypujemy parmezanem i przekładamy na talerze.

spaghetti-boczek-4648

3 Comments

Dodaj komentarz