Spaghetti tricolore w sosie neapolitańskim – nie ma nudy!

Przepis na spaghetti w sosie pomidorowym Neapoli

Przepis na spaghetti z sosem neapolitańskim ale po mojemu*. Tak naprawdę nigdy nie jadłam prawdziwego włoskiego spaghetti  robionego przez Włocha we Włoszech (wpisane na ‚Wish list’ :D).

Powiedźcie mi jak to jest, że uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy pomidorowe, ketchupy czy inne dipy na bazie tych warzyw, a samych pomidorów nie jestem w stanie tknąć? Kiedyś w tv syszałam jak jakiś krytyk kulinarny miał obrzydzenie do pomidorów. Nie był w stanie ich pokroić a na sam widok krojonego pomidora miał odruch wymiotny. Tłumaczył, że właśnie dlatego został krytykiem a nie kucharzem.

Wy też tak macie, że nie tykacie się pewnych rzeczy w kuchni?

*Uprzedzając złośliwe komentarze i maile mi to smakuje i uważam, że jest ok. Nadal zamierzam również to danie robić, serwować rodzinie i znajomym i nie zamierzam zamykać bloga! Idźcie trollować gdzie indziej bo już mam dość złośliwości. AMEN!

Składniki:

  • 250g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżej bazylii – opcjonalnie można użyć suszonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 230 g ugotowanego spaghetti – ja użyłam tricolore żeby nudy na talerzu nie było
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu – niestety okazało się, że nie mam w domu :/

Na oliwie podsmażamy mięso aż będzie sypkie. Na maśle smażymy pomidory, dodajemy bazylię, pietruszkę i przyprawy. Odparowujemy jak najwięcej wody z sosu. Dodajemy mięso i chwilę dusimy. Podajemy z ugotowanym spaghetti i tartym parmezanem.

Przepis na spaghetti w sosie neaoplitańskim

11 Comments

  1. Spaghetti lubię zawsze i prawie wszędzie:) Mam też swoje dziwactwa pomidorowe i tak jak lubię same pomidory, sosy itp., tak sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy w czystej postaci nie przemawiają do mnie:) Czekam na dzień, kiedy mi się odmieni.

Dodaj komentarz