Spaghetti Carbonara – kolejny szybki obiad

Ostatnio strasznie zaniedbałam bloga jeżeli chodzi o przepisy. Ale tak jak pisałam mam przejściowe problemy zdrowotne i masę rzeczy na głowie. Postaram się dzisiaj nadrobić trochę i pokazać Wam przepis na spaghetti Carbonara. Bardzo sycące danie obiadowe, chociaż stosunkowo tanie.
Do tego gdy dobrze się zorganizujemy można je podać w dosłownie kilka minut.

Składniki:

  • makaron spaghetti ugotowany al-dente
  • małe opakowanie śmietany 30%
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • 1 jajko
  • pieprz biały
  • parmezan

Na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojony w paseczki boczek oraz posiekany czosnek (uważamy żeby się nie przypalił bo będzie gorzki). W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śmietanę z jajkiem. Wylewamy całość na patelnię z boczkiem. Mieszamy a gdy tylko całość zaczyna gęstnieć zdejmujemy z ognia (aby nie zrobić jajecznicy). Dodajemy makaron i całość mieszamy (można chwilę podsmażyć). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, parmezan i ponownie mieszamy. Podajemy od razu.

Poza tym pamiętajcie, że zbieram propozycje na konkurs w którym do wygrania będą książki o fotografii? Ale żeby konkurs w ogóle wystartował to każdy, kto nie klikał, klika +1 w google+1 (przy tytule posta).

Od zdjęcia do arcydzieła książka

Tymczasem wracam na szkolenie Makro z kuchni regionalnej 🙂
post signature

Jeżeli podoba Ci się mój blog i chcesz mi pomóc w jego ‚rozkręceniu’ kliknij Lubię to! i ‚+1 poleć w Google’. Dzięki temu będzie on bardziej widoczny dla innych a ja będę bardzo wdzięczna! Będzie mi również bardzo miło jeśli dodasz mojego bloga do obserwowanych. Dziękuję!

11 Comments

  1. Uwielbiam carbonare i zawsze próbuję ją jakoś „odtłuścić”. Ostatnio zamiast boczku dodałam drobne kosteczki podsmażonej szynki i odtłuszczoną śmietanę…nie było złe, a na sumieniu robiło się trochę lepiej:)
    Mam nadzieję,że problemy zdrowotne szybko się skończą i wszystko wróci do normy 🙂
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz