Spaghetti bolonese na szybko

Sposób na proste, szybkie i tanie spaghetti bolognese.

Składniki:

  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe lub wieprzowe)
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 opakowania makaronu spaghetti
  • starty ser do posypania
  • sól i pieprz

Na gotującą się osoloną wodę wrzucam makaron i gotuję ok 10 min al dente. 
Na patelni na łyżce oliwy smażę posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku do momentu aż cebula się zeszkli. Dodaję pomidory z puszki i gotuję wszystko ok 5 min (można dłużej gdy pomidory mają dużo sosu). Dodaję bazylię i oregano. Doprawiam solą i pieprzem.Na talerz wykładam ugotowany makaron, polewam sosem i posypuję startym serem.

Dodaj komentarz